Prosperitet i prognoza – tajna lijepog vremena na početku 20. stoljeća :: Zagreb

Prosperitet i prognoza – tajna lijepog vremena na početku 20. stoljeća

Redovni |

MJESTO:
Državni hidrometeorološki zavod,
Grič 3, Zagreb, 10000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2017 u 18:50
Kraj programa: 21.04.2017 u 19:10

RADNJA:

U izlaganju autorica će komparirati neke od značajki književnog modernizma kod Zagorke i Roberta Musila (oboje pisci iz „kakanije“, države do 1918.), ukazat će na atmosferu „vedre apokalipse“ prije „Velikog rata“, ne samo u artističkom nego i u društvenom smislu, mentalnog mapiranja ili iscrtavanja psihograma jedne epohe koja je u najvećoj mjeri obilježila Zagorkin život i djelovanje.

SUDJELUJU:
Slavica Jakobović Fribec

OSVRT:
Obišli smo lokacija gdje su nekad bile, a i danas su smještene institucije političke vlasti i kulturne, znanstvene ili vjerske ustanove kao i spomenička obilježja, saznali smo, primjerice, kojim se istraživačkim metodama Zagorka koristila u pisanju povijesnih romana i može li se fiktivna Gupčeva zaručnica iz njezine drame napisane 1903. (u zatvoru) usporediti s izmišljenom sestrom Williama Shakespearea iz eseja Wirginije Woolf? Ima li Zagorkino uhićenje veze s prvom novinskom viješću diljem Europe potkraj svibnja te iste, 1903.? U daljnjem obilasku saznali smo i zašto je nedavno jedna dvorana u hrvatskom Saboru nazvana Zagorkinim imenom ali također i tko je to 1896. jamčio da je privedenoj 22-godišnjoj Mariji Matray „s mozgom sve u redu“ omogućivši joj daljnji bijeg iz ustanove braka u kojoj je maloljetna bila podvrgnuta discipliniranju i nadzoru.

Baš kao nekad Zagorka s prijateljicama i suradnicama Ženskog lista i Hrvatice i mi smo se nakon šetnje Zagorkinim tragom po zagrebačkim ulicama i trgovima, zasladili štruklama u hotelu Palace.OGANIZATOR:

Državni hidrometeorološki zavod (Ustanova)

Ravnice 48, Zagreb, 10000

Prosperitet i prognoza – tajna lijepog vremena na početku 20. stoljeća

Prosperitet i prognoza – tajna lijepog vremena na početku 20. stoljeća

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr