O Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja :: Vodice

O Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja

Redovni |

MJESTO:
Gradska knjižnica Vodice,
Obala Vladimira Nazora 4, Vodice, 22211

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2017 u 19:00
Kraj programa: 21.04.2017 u 20:00

RADNJA:

Blanka Lučić, gorska spašavateljica i pročelnica Stanice Šibenik Hrvatske gorske službe spašavanja, kroz fotografije i predavanje predstavit će ovu hvalevrijednu i izuzetno važnu službu.

SUDJELUJU:
Blanka Lučić

OSVRT:
U ovogodišnjoj „Noći knjige“ Gradska knjižnica Vodice ugostila je mladu pjesnikinju Luciju Zmijanović i šibenske HGSS-ovce.
Nakon mladih talentiranih Šibenčana družili smo se sa članovima Stanice Šibenik Hrvatske gorske službe spašavanja. Prvo smo pogledali kraći dokumentarni zapis jedne od njihovih akcija, a nakon toga nam je rad šibenske ispostave predstavila pročelnica Blanka Lučić. Blanka, koja je naša sumještanka (još ih je dvoje iz Vodica), prva je žena pročelnica u Hrvatskoj. Stanica Šibenik, oformljena 2004. godine, trenutno broji 36 osoba, među njima je i devet žena. Godišnje, u prosjeku, imaju 17 akcija, bilo da je riječ o onim na planinama, u spiljama ili potragama za nestalim, uglavnom strarijim osobama. Jako je bitno napomenuti da su svi volonteri, što je razlog više da cijenimo njihovo posvećivanje tom, malo je reći, hvalevrijednom pozivu. Nije nimalo lako usklađivati svoje poslovne i privatne obaveze s pripremama i akcijama, koje često traju i po nekoliko dana u komadu. Najčešće se „regrutiraju“ iz redova zaljubljenika u planine, a da bi netko postao gorski spasitelj mora proći i vrlo zahtjevnu obuku. Posjetitelji ovog druženja s HGSS-ovcima, koji su postavljajući pitanja vrlo aktivno sudjelovali u razgovoru, saznali su još puno zanimljivih pojedinosti o „životu“ gorskih spasitelja. Osim pročelnice Blanke, gosti Gradske knjižnice Vodice u „Noći knjige“ bili su i Antonia Viljac i Ana Mijić, vrsne planinarke i speleologinje, te Ante Ercegović, Luka Dubravica i Momir Karabuva – Mošo (vratar vodičkih rukometaša) čije smo fotografije, snimljene na akcijama, izložili u multimedijalnoj dvorani. Izložba će biti otvorena nekoliko sljedećih tjedana. Veliko hvala našim dragim HGSS-ovcima što su nas počastili svojim dolaskom.OGANIZATOR:

Gradska knjižnica Vodice (Narodna knjižnica)

Obala Vladimira Nazora 4, Vodice, 22211

O Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr