Knjige za slušanje :: Zagreb

Knjige za slušanje

Redovni |

MJESTO:
Greta,
Ilica 92, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2017 u 20:00
Kraj programa: 21.04.2017 u 23:00

RADNJA:

Bulaja naklada od 2009. godine realizira projekt eLektire (http://lektire.skole.hr). Na portalu je besplatno dostupno oko 400 knjiga (cjelovitih izdanja, ne sažetaka), što hrvatskih, što stranih klasika u prijevodu, od Homera i Marulića do Kafke i Krleže, u različitim standardnim formatima (PDF, epub, Web, FLIP). Osim teksta, na portalu objavljujemo i zvučne (audio) knjige - trenutno je dostupno oko 130 zvučnih zapisa, ponajviše poezije, ali i opsežnijih djela kao što su "Smrt Smail-age Čengića", Šenoine "Povjestice", ulomci iz "Ilijade", Gundulićev "Osman" (cijeli!), "Priče iz davnine", Matoševe, Kamovljeve, Šimunovićeve, Kolarove novele, izbor iz Andersenovih, Grimmovih, Perraultovih, Čapekovih bajki i drugo. U pripremi je i Marulićeva "Judita".

U ovogodišnjoj Noći knjige predstavit ćemo upravo taj dio našega projekta - zvučne knjige. U opuštenoj atmosferi, glumci koji su angažirani na projektu, kao i oni koje tek planiramo angažirati na snimanju novih zvučnih knjiga, uživo će interpretirati neke od ponuđenih knjiga.

Objavljivanje knjiga u ovom obliku osobito je vrijedno za osobe s posebnim potrebama (slijepi i slabovidni, disleksija), kao i za ostalu publiku. Zvučne (audio) knjige osobito su pogodne za lektire, kod djela u stihu, dječjih knjiga, djela pisanih arhaičnim jezikom ili u dijalektu. No ponuda audioknjiga na hrvatskom jeziku je, nažalost, unatoč velikom interesu izuzetno mala, a naš je cilj da to ovim projektom promijenimo. Na engleskom jeziku i drugim većim jezicima dostupan je veliki broj zvučnih knjiga, a snimanje je stvar prestiža i za poznate holivudske glumce, koji to često rade i besplatno. Prodaju se u velikim nakladama, kako na CD-ima, tako i kao preuzimanja, jer je taj način "konzumiranja" književnosti stekao veliki broj poklonika.

Svi su sadržaji na portalu eLektire dostupni potpuno besplatno.

SUDJELUJU:
Zvonimir Bulaja, urednik projekta eLektire (voditelj događanja), Valent Samardžija (ton-majstor i montažer zvuka), Ema Tarabochia (urednica zvučnih knjiga), Paula Tolj (buduća urednica zvučnih knjiga). Glumci: Urša Raukar, Senka Bulić, Nina Violić, Dora Lipovčan, Nikša Marinović, Frano Mašaković, Leon Lučev, Vili Matula, Tvrtko Jurić, Tomislav RališOGANIZATOR:

Greta (Ostalo)

Ilica 92, Zagreb, 10000

Bulaja naklada (Nakladnik)

Klaićeva 74, Zagreb, 10000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr