Potražite programe i akcije


OTVORENA NOVA ČITAONICA I IGRAONICA ZA DJECU I MLADE 'KNJIGUŠKA'

U Petrinji je 5. srpnja 2021. godine svečano uručen i otvoren kontejner „Knjiguška – mjesto za ljekovite priče u gradu“ koji će djelovati kao prostor za igru, terapiju te čitaonica s više od 1000 naslova za djecu i mlade. Uručenje i otvaranje kontejnera o kojem će trajno brinuti petrinjska Udruga IKS završnica je humanitarne akcije pokrenute u ovogodišnjoj Noći knjige...

Pročitaj više!

ODRŽANA JUBILARNA NOĆ KNJIGE

U petak 23. travnja održana je jubilarna, 10. Noć knjige. S više od 1100 događanja i prodajnih akcija u 233 grada i mjesta širom Hrvatske, potvrdila je status najmasovnije domaće kulturne manifestacije. U godini obilježenoj složenom epidemiološkom situacijom, tema Ljekovita moć knjige pokazala se kao dobar poticaj za kreativno promišljanje o ulozi knjige i vrijednosti čitanja.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI NATJEČAJA LJEKOVITA LEKTIRA

Napunila se naša ljekovita apoteka! U povodu manifestacije Noć knjige 2021. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Ljekovita lektira. Na Natječaj je od 2. do 16. travnja pristiglo 180 učeničkih radova iz 70 škola i 21 kreativni rad.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA TRŽIŠTA KNJIGA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA 2021.

Organizatori Noći knjige, desetu godinu zaredom, naručuju istraživanje tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj – kao rekapitulaciju stanja u društvu kada su u pitanju knjiga i čitanje. To je ujedno jedino relevantno istraživanje koje govori o čitanosti i kupovini knjiga među hrvatskim stanovništvom.

Pročitaj više!

ZAGREB DOBIO MURAL POSVEĆEN LEGENDARNIM SMOGOVCIMA

U Noći knjige koja se ovoga petka obilježava širom Hrvatske bit će predstavljen i mural posvećen najpoznatijemu dječjem romanu i legendarnoj seriji – Smogovcima. Mural će biti predstavljen u petak u 8.30 na križanju Bužanove i Kušlanove ulice pokraj III. gimnazije gdje su Smogovci i snimani.

Pročitaj više!

Prodajna akcija u Noći knjige 2021. – KNJIGA SVIMA I SVUDA

Uz brojne fizičke i online programe u sklopu ovogodišnje Noći knjige od 23. do 30. travnja održat će se i prodajna akcija Knjiga svima i svuda u sklopu koje će cijene knjiga biti snižene do čak 70% za starija izdanja i do 20% za ona novijeg datuma. I ova, proljetna Akcija provodi se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore...

Pročitaj više!
Kategorija: Redovni

Čitam ti priču

Mjesto: Dom za starije osobe Kantrida Rijeka, Đuro Catti 6, Rijeka, 51000
Vrijeme: 23.04.2021 10:00 - 12:00
Radnja:

Interpretativno čitanje kratkih priča hrvatskih autorica putem aplikacije Zoom stanarima Doma Kantrida.

Kategorija: Redovni

Čitanje kao lijek: dr. sc. Ljiljana Sabljak

Mjesto: KGZ - Knjižnica Božidara Adžije, Trg kralja Petra Krešimira IV 2, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 08:00 - 20:00
Radnja:

Kako čitanje može zaliječiti duh i tijelo, što je to biblioterapija i jesu li knjižnice mjesta za liječenje duše - o svemu tome, a i više razgovarat ćemo u trećoj epizodi Zvukmarka s dr. sc. Ljiljanom Sabljak, koja se već niz godina bavi vođenim, ciljanim čitanjem, a sve to u povodu jubilarne Noći knjige.

Kategorija: Redovni

Biblioterapija

Mjesto: Osnovna škola Lovas, Matije Gupca 2, Lovas, 32 237
Vrijeme: 23.04.2021 08:00 - 14:00
Radnja:

Priče za desetku  učenici razredne nastave upoznat će likove Crvenkapice i praščića u nekim novim situacijama. Ljekovita lektira  prezentacija radova nastalih u literarnom natječaju povodom Noći knjige 2021. Potraga za smijehom  online aktivnost za učenike predmetne nastave.

Kategorija: Redovni

Putuj s knjigom na valovima Jadrana!

Mjesto: Brodovi Jadrolinije, Od sjevera do juga Jadrana, ,
Vrijeme: 23.04.2021 05:00 - 23:59
Radnja:

Noć knjige će se i ove godine obilježiti u putničkom prijevozu Jadrolinije. Na deset brodskih linija, u sva tri plovna područja, od sjevera do juga Jadrana, putnici će uživati slušajući audiopriče za djecu. Ljekovite priče je snimila pripovjedačica Lea Đido Božak, koja je utjelovila ovogodišnje zaštitno lice Noći knjige – babušku Knjigušku.

 

Kategorija: Redovni

Ordinacija doktora Knjiškog Moljca

Mjesto: Osnovna škola Hugo Badalić Slavonski Brod, Borovska 3, Slavonski Brod, 35000
Vrijeme: 23.04.2021 07:30 - 13:30
Radnja:

Učenici s polica knjižnice biraju oštećene knjige primjerne njihovom uzrastu, zajedno ih čitaju te ih potom popravljaju – liječe. Ishod je razumijevanje važnosti knjiga i onoga što nam pružaju – znanje, s naglaskom da je čitanje zdravo za um, duh i tijelo te da knjige također trebaju ostati zdrave – neoštećene, kako bi mogle ispunjavati svoju najvažniju i ključnu zadaću – činiti ljude sretnima. 

Kategorija: Redovni

Male muzejske zgode: Julija otkriva fundus

Mjesto: Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9, Osijek, 31000
Vrijeme: 23.04.2021 10:00 - 20:00
Radnja:

Muzej likovnih umjetnosti organizira radionicu u suradnji s osječkim vrtićima, koja je osmišljena kako bi je odgajatelji mogli odraditi u svojim grupama unutar vrtića. Radni materijali bit će proslijeđeni digitalnim putem, a cilj radionice je da se djeca putem čitanja priče o djevojčici Juliji i njezinim muzejskim zgodama te nakon provedenog zadatka zainteresiraju za posjet i upoznavanje s muzejom. 

     

NOĆ KNJIGE

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Realizaciju programa u Godini čitanja 2021. financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb.

Medijski podupiratelji: HRT - Hrvatska radiotelevizija, 24 sata

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr