Potražite programe i akcije


ODRŽANA JUBILARNA NOĆ KNJIGE

U petak 23. travnja održana je jubilarna, 10. Noć knjige. S više od 1100 događanja i prodajnih akcija u 233 grada i mjesta širom Hrvatske, potvrdila je status najmasovnije domaće kulturne manifestacije. U godini obilježenoj složenom epidemiološkom situacijom, tema Ljekovita moć knjige pokazala se kao dobar poticaj za kreativno promišljanje o ulozi knjige i vrijednosti čitanja.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI NATJEČAJA LJEKOVITA LEKTIRA

Napunila se naša ljekovita apoteka! U povodu manifestacije Noć knjige 2021. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Ljekovita lektira. Na Natječaj je od 2. do 16. travnja pristiglo 180 učeničkih radova iz 70 škola i 21 kreativni rad.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA TRŽIŠTA KNJIGA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA 2021.

Organizatori Noći knjige, desetu godinu zaredom, naručuju istraživanje tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj – kao rekapitulaciju stanja u društvu kada su u pitanju knjiga i čitanje. To je ujedno jedino relevantno istraživanje koje govori o čitanosti i kupovini knjiga među hrvatskim stanovništvom.

Pročitaj više!

ZAGREB DOBIO MURAL POSVEĆEN LEGENDARNIM SMOGOVCIMA

U Noći knjige koja se ovoga petka obilježava širom Hrvatske bit će predstavljen i mural posvećen najpoznatijemu dječjem romanu i legendarnoj seriji – Smogovcima. Mural će biti predstavljen u petak u 8.30 na križanju Bužanove i Kušlanove ulice pokraj III. gimnazije gdje su Smogovci i snimani.

Pročitaj više!

Prodajna akcija u Noći knjige 2021. – KNJIGA SVIMA I SVUDA

Uz brojne fizičke i online programe u sklopu ovogodišnje Noći knjige od 23. do 30. travnja održat će se i prodajna akcija Knjiga svima i svuda u sklopu koje će cijene knjiga biti snižene do čak 70% za starija izdanja i do 20% za ona novijeg datuma. I ova, proljetna Akcija provodi se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore...

Pročitaj više!

TEMA NOĆI KNJIGE 2021.: LJEKOVITA MOĆ KNJIGE

U Noći knjige 2021. potičemo vas da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja.

Pročitaj više!
Kategorija: Redovni

Pogodi tko

Mjesto: Osnovna škola Mate Lovraka, Alojzija Stepinca 18, Županja, 32270
Vrijeme: 23.04.2021 08:00 - 17:00
Radnja:

Učenici će pomoću digitalnog alata spajati kratke ulomke ili likove iz knjiga sa autorom djela.

Kategorija: Redovni

Promocija slikovnice "Marul i Judita (priča glasovita)"

Mjesto: Gradska knjižnica Marka Marulića Split, Ulica slobode 2, Split, 21000
Vrijeme: 23.04.2021 18:00 - 19:00
Radnja:

Djeci se tekstom i ilustracijom nastoji približiti povijesna ulogu Judite i staroga hrvatskoga književnoga jezika kojim je Judita pisana. Realizacija slikovnice je suradnji s nakladnikom Ibis grafika iz Zagreba. Autorica teksta je književnica Andrijana Grgičević, a ilustracije Marin Baučić.

Kategorija: Redovni

Predstavljanje knjige „Bijelo se pere na 90“ Bronje Žakelj

Mjesto: Gradska knjižnica Poreč , Trg Marafor 3, Poreč, 52440
Vrijeme: 23.04.2021 18:00 - 18:45
Radnja:

Susret sa slovenskom književnicom Bronjom Žakelj i predstavljanje njezine nagrađene knjige "Bijelo se pere na 90". Uz "Gavrilović" i emisiju "More i pomorci" čekat ćemo prijenos sarajevske Olimpijade, smijat ćemo se i prizivati sličice jednog minulog vremena, ali ćemo se i zajedno suočiti sa strahom, gubitkom, tugom i beznađem. Susret će moderirati prevoditeljica Anita Peti-Stantić.

Kategorija: Redovni

Kako nastaje kazališna predstava prema književnom djelu?

Mjesto: Gradsko kazalište Trešnja, Mošćenička 1, Zagreb, 10 000
Vrijeme: 23.04.2021 18:00 - 23:00
Radnja:

Što je sve potrebno da nastane jedna kazališna predstava? Odgovore nudi slikovnica Ivice Ivanca Najljepši posao na svijetu, koja je u kazalištu Trešnja poslužila kao predložak za novu predstavu. Dok se iščekuje premijera krajem travnja 2021., redatelj Hrvoje Korbar i dramaturginja Sunčica Sodar će u online videouratku, koji će biti objavljen na društvenim mrežama kazališta Trešnja, publici objasniti kako zapravo nastaje kazališna predstava prema književnom djelu.

Kategorija: Redovni

Uhvati mi plavog medu

Mjesto: Osnovna škola Viktorovac Sisak , Aleja narodnih heroja 2, Sisak, 44000
Vrijeme: 23.04.2021 14:00 - 14:40
Radnja:

Književnica Silvija Šesto je za knjigu "Uhvati mi plavog medu" objavljenu u nakladi Ibis grafike primila Nagradu "Grigor Vitez" 2018. godine. Nagradu za ilustracije u istoj slikovnici primila je ilustratorica Vanda Čižmek. Veselje druženja s književnicom i "Plavim medom" bit će još veće na dekicama i jastučićima ispod razlistane krošnje te neba plavog poput plavog mede.

Kategorija: Redovni

Otvaranje čitateljskog kutka

Mjesto: Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Trg Ruđera Boškovića 5a, Slatina, 33520
Vrijeme: 23.04.2021 09:00 - 10:00
Radnja:

Otvaranje čitateljskog kutka u školi predstavljanjem knjiga „Ljubav oko svijeta“ Davora Rostuhara i „Kamo si otišla, Bernadette?“ Marije Semple. Čitateljski kutak u školskom holu ispred knjižnice bit će trajno mjesto za druženje uz knjigu. Čitateljski kutak opremljen je udobnim naslonjačima s dostupnom popularnom literaturom za čitanje.

     

NOĆ KNJIGE

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Realizaciju programa u Godini čitanja 2021. financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb.

Medijski podupiratelji: HRT - Hrvatska radiotelevizija, 24 sata

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr