Potražite programe i akcije


OTVORENA NOVA ČITAONICA I IGRAONICA ZA DJECU I MLADE 'KNJIGUŠKA'

U Petrinji je 5. srpnja 2021. godine svečano uručen i otvoren kontejner „Knjiguška – mjesto za ljekovite priče u gradu“ koji će djelovati kao prostor za igru, terapiju te čitaonica s više od 1000 naslova za djecu i mlade. Uručenje i otvaranje kontejnera o kojem će trajno brinuti petrinjska Udruga IKS završnica je humanitarne akcije pokrenute u ovogodišnjoj Noći knjige...

Pročitaj više!

ODRŽANA JUBILARNA NOĆ KNJIGE

U petak 23. travnja održana je jubilarna, 10. Noć knjige. S više od 1100 događanja i prodajnih akcija u 233 grada i mjesta širom Hrvatske, potvrdila je status najmasovnije domaće kulturne manifestacije. U godini obilježenoj složenom epidemiološkom situacijom, tema Ljekovita moć knjige pokazala se kao dobar poticaj za kreativno promišljanje o ulozi knjige i vrijednosti čitanja.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI NATJEČAJA LJEKOVITA LEKTIRA

Napunila se naša ljekovita apoteka! U povodu manifestacije Noć knjige 2021. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Ljekovita lektira. Na Natječaj je od 2. do 16. travnja pristiglo 180 učeničkih radova iz 70 škola i 21 kreativni rad.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA TRŽIŠTA KNJIGA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA 2021.

Organizatori Noći knjige, desetu godinu zaredom, naručuju istraživanje tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj – kao rekapitulaciju stanja u društvu kada su u pitanju knjiga i čitanje. To je ujedno jedino relevantno istraživanje koje govori o čitanosti i kupovini knjiga među hrvatskim stanovništvom.

Pročitaj više!

ZAGREB DOBIO MURAL POSVEĆEN LEGENDARNIM SMOGOVCIMA

U Noći knjige koja se ovoga petka obilježava širom Hrvatske bit će predstavljen i mural posvećen najpoznatijemu dječjem romanu i legendarnoj seriji – Smogovcima. Mural će biti predstavljen u petak u 8.30 na križanju Bužanove i Kušlanove ulice pokraj III. gimnazije gdje su Smogovci i snimani.

Pročitaj više!

Prodajna akcija u Noći knjige 2021. – KNJIGA SVIMA I SVUDA

Uz brojne fizičke i online programe u sklopu ovogodišnje Noći knjige od 23. do 30. travnja održat će se i prodajna akcija Knjiga svima i svuda u sklopu koje će cijene knjiga biti snižene do čak 70% za starija izdanja i do 20% za ona novijeg datuma. I ova, proljetna Akcija provodi se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore...

Pročitaj više!
Kategorija: Redovni

Ljekovita moć knjige – Top lista psiholoških, logopedskih, pedagoških i dječjih knjiga

Mjesto: Pučko otvoreno učilište Ante Babić, Trgovačka ulica 6, Umag, 52470
Vrijeme: 23.04.2021 17:00 - 19:00
Radnja:

Organiziramo na otvorenom prostoru Grada Umaga, pored POU "Ante Babić" otvorenu izložbu s policom koju su izradili učenici, donoseći Top listu stručne literature za posjetitelje, koju je preporučila stručna služba Škole. Na polici će se nalaziti dječje knjige, slikovnice, enciklopedije koje će posjetitelji imati priliku preuzeti kao znak sjećanja na ovu manifestaciju, pazeći na sve epidemiološke mjere. Isto tako, bit će priložena Top lista preporučenih knjiga koju su osmisli učenici.

Kategorija: Redovni

Psiholozi o ljekovitosti knjiga

Mjesto: KGZ - Knjižnica Dubec, Rudolfa Ivankovića 34, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 08:00 - 23:00
Radnja:

Magistra psihologije Martina Vrbat Milas, integrativni psihoterapeut te kognitivno-bihevioralni terapeut i Petra Goršić, psiholog i psihoterapeut transakcijske analize, odgovaraju na pitanja o učinku knjiga na ljudsku psihu te daju preporuke "ljekovitih" knjiga. Intervjui će biti objavljeni na mrežnim stranicama Knjižnice.

Kategorija: Redovni

Biciklijada

Mjesto: Filozofski fakultet Osijek, Lorenza Jägera 9, Osijek, 31000
Vrijeme: 23.04.2021 09:00 - 13:00
Radnja:

Fizička i virtualna biciklijada, povodom Noći knjige, održat će se u subotu 24. travnja 2021. godine, na relaciji Osijek – Kopački rit. Budući da je broj sudionika zbog epidemioloških uvjeta ograničen, biciklijada će se održati i u virtualnom obliku, i to u produženom trajanju od petka do nedjelje (23. 4. do 25. 4. 2021.). Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati”. Svi sudionici sudjeluju u nagradnoj igri, a najsretniji će biti nagrađen poklon-iznenađenjem.

Kategorija: Redovni

Čitanje u mraku

Mjesto: Centar Up2date, Ulica grada Mainza 29, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 18:00 - 19:00
Radnja:

Čitanjem u mraku predstavit ćemo mogućnosti čitanja digitalnih knjiga pomoću čitača zaslona. U našem jednosatnom događaju prezentirat ćemo rad s čitačem zaslona, čut ćemo kako zvuče poezija i proza pročitane na ovaj način, a s nama će biti i neka poznata imena moderne hrvatske književnosti: Mirko Ivanjek i Mario Kovač. Na kraju događanja dodijelit ćemo i neke prigodne nagrade.

Kategorija: Redovni

Knjiga – moja prijateljica

Mjesto: Hrvatska knjižnica za slijepe, Šenoina 34/1, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 10:00 - 23:00
Radnja:

Virtualnim zvučnim događanjem u obliku podcasta, kroz razgovore s korisnicima Hrvatske knjižnice za slijepe, bavit ćemo se ulogom knjige kao prijateljice u životu čitatelja. Odgovarat ćemo na pitanje pomaže li čitanje pri proživljavanju teških, ali i lijepih trenutaka u životu te može li knjiga biti bijeg, utjeha ili možda prozor u druge svjetove i put u otkrivanje sebe...

Kategorija: Redovni

"Začarane priče" – storytelling večer na Gornjem gradu

Mjesto: Zagreb – Gornji grad , Kamenita vrata / Trg braće Hrvatskog zmaja , Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 20:00 - 22:00
Radnja:

Na jednu ćemo večer, inspirirani "Pričama iz davnine", genijalne Ivane Brlić Mažuranić, i prekrasnim kazivanjima Zdenka Bašića, sabranim u knjige "Moguti" i "Sjeverozapadni vjetar", prošetati Gornjim gradom, na sasvim drugačiji način – vođeni duhovima i iskrama naših staroslavenskih običaja i predaja. U Jurjevoj noći, kažu, lijek će moćan, kroz običaje vatre doći. Pa upalimo ju zajedno, ovog petka, na Gornjem gradu. Za više informacija o samoj besplatnoj tematskoj turi, koju daruje Purgerica, posjetite službenu stranicu na Facebooku i Instagramu, te doznajte sve informacije i detalje o načinu rezervacije mjesta. 

     

NOĆ KNJIGE

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Realizaciju programa u Godini čitanja 2021. financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb.

Medijski podupiratelji: HRT - Hrvatska radiotelevizija, 24 sata

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr