Potražite programe i akcije


OTVORENA NOVA ČITAONICA I IGRAONICA ZA DJECU I MLADE 'KNJIGUŠKA'

U Petrinji je 5. srpnja 2021. godine svečano uručen i otvoren kontejner „Knjiguška – mjesto za ljekovite priče u gradu“ koji će djelovati kao prostor za igru, terapiju te čitaonica s više od 1000 naslova za djecu i mlade. Uručenje i otvaranje kontejnera o kojem će trajno brinuti petrinjska Udruga IKS završnica je humanitarne akcije pokrenute u ovogodišnjoj Noći knjige...

Pročitaj više!

ODRŽANA JUBILARNA NOĆ KNJIGE

U petak 23. travnja održana je jubilarna, 10. Noć knjige. S više od 1100 događanja i prodajnih akcija u 233 grada i mjesta širom Hrvatske, potvrdila je status najmasovnije domaće kulturne manifestacije. U godini obilježenoj složenom epidemiološkom situacijom, tema Ljekovita moć knjige pokazala se kao dobar poticaj za kreativno promišljanje o ulozi knjige i vrijednosti čitanja.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI NATJEČAJA LJEKOVITA LEKTIRA

Napunila se naša ljekovita apoteka! U povodu manifestacije Noć knjige 2021. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Ljekovita lektira. Na Natječaj je od 2. do 16. travnja pristiglo 180 učeničkih radova iz 70 škola i 21 kreativni rad.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA TRŽIŠTA KNJIGA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA 2021.

Organizatori Noći knjige, desetu godinu zaredom, naručuju istraživanje tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj – kao rekapitulaciju stanja u društvu kada su u pitanju knjiga i čitanje. To je ujedno jedino relevantno istraživanje koje govori o čitanosti i kupovini knjiga među hrvatskim stanovništvom.

Pročitaj više!

ZAGREB DOBIO MURAL POSVEĆEN LEGENDARNIM SMOGOVCIMA

U Noći knjige koja se ovoga petka obilježava širom Hrvatske bit će predstavljen i mural posvećen najpoznatijemu dječjem romanu i legendarnoj seriji – Smogovcima. Mural će biti predstavljen u petak u 8.30 na križanju Bužanove i Kušlanove ulice pokraj III. gimnazije gdje su Smogovci i snimani.

Pročitaj više!

Prodajna akcija u Noći knjige 2021. – KNJIGA SVIMA I SVUDA

Uz brojne fizičke i online programe u sklopu ovogodišnje Noći knjige od 23. do 30. travnja održat će se i prodajna akcija Knjiga svima i svuda u sklopu koje će cijene knjiga biti snižene do čak 70% za starija izdanja i do 20% za ona novijeg datuma. I ova, proljetna Akcija provodi se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore...

Pročitaj više!
Kategorija: Redovni

Zlatarovo zlato kroz šetnju i priču

Mjesto: Bakačeva ulica – Kaptol – Gornji grad – tunel ispod Griča, Bakačeva ulica, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 18:00 - 20:00
Radnja:

Roman Augusta Šenoe "Zlatarovo zlato" ove godine obilježava 150. obljetnicu prve objave. Respektirajući epidemiološke mjere zbog pandemije virusom Covid 19, povest ćemo štovatelje lika i djela Augusta Šenoe i romana "Zlatarovo zlato" po lokacijama na kojima se događa radnja romana, istovremeno pripovijedajući njegov sadržaj. Šetnja će biti interaktivna uz čitanje pojedinih originalnih rečenica Augusta Šenoe iz 1871. 

Organizira: Kuća Šenoa, Zagreb
Kategorija: Redovni

Putuj s knjigom na valovima Jadrana!

Mjesto: Brodovi Jadrolinije, Od sjevera do juga Jadrana, ,
Vrijeme: 23.04.2021 05:00 - 23:59
Radnja:

Noć knjige će se i ove godine obilježiti u putničkom prijevozu Jadrolinije. Na deset brodskih linija, u sva tri plovna područja, od sjevera do juga Jadrana, putnici će uživati slušajući audiopriče za djecu. Ljekovite priče je snimila pripovjedačica Lea Đido Božak, koja je utjelovila ovogodišnje zaštitno lice Noći knjige – babušku Knjigušku.

 

Kategorija: Redovni

KNJIGOLijeK za OSijeK: Osječani čitaju Osječanima

Mjesto: Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek, 31000
Vrijeme: 23.04.2021 17:30 - 19:30
Radnja:

Tijekom višednevnih radionica koje su se održale prije same Noći knjige, osječki osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti pripremili su se i naučili javnom čitanju naglas, a s ciljem poboljšanja sposobnosti čitanja, javnog nastupa, ali i poticanja ljubavi prema čitanju. Osječani će, tako, u ovoj Noći knjige izaći na ulice, trgove i parkove svojeg predivnog grada te se bez bojazni na otvorenom uživo susresti i s lijepom riječi, ali i jedni s drugima.

Kategorija: Redovni

Veleposlanstvo Države Izrael donira knjige Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak

Mjesto: Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak, Rimska ulica 27, Sisak, 44000
Vrijeme: 23.04.2021 00:01 - 23:59
Radnja:

U najgorim vremenima, uvijek se možemo osloniti na dobru knjigu koja nam pruža barem kratkotrajni bijeg u svijet mašte. U skladu s tom porukom, Veleposlanik Države Izrael Ilan Mor će uputiti donaciju knjiga izraelskih autora Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak. Primopredaja donacije će biti odrađena na daljinu, a obilježena videozapisom koji će biti podijeljen na društvenim mrežama sudionika.

Kategorija: Redovni

Promocija zbirke pjesama "Naš kaj"

Mjesto: Radio Vrbovec, Trg Petra Zrinskog 7a, Vrbovec, 10340
Vrijeme: 23.04.2021 19:00 - 21:00
Radnja:

Vrbovečka Udruga „Osebunjek“ objavila je zbirku pjesama šest pjesnikinja pod nazivom „Naš kaj“. Objavljivanjem zbirke kajkavske poezije ostvaren je pisani trag kajkavskih govora Vrbovca i okolice. Zbirka je ilustrirana slikama amaterske slikarice Dubravke Rogožar te pjesnikinje i slikarice Ružice Kopsejak. Promocija zbirke održat će se u radijskoj emisiji "Stara lipa" koja se emitira putem radiostanice "Radio Vrbovec". 

Kategorija: Redovni

Prevoditeljsko-pjesnička večer

Mjesto: Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Ilica 42/II, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 18:00 - 19:30
Radnja:

Prevoditeljsko-pjesnička večer u kojoj će naši književni prevoditelji, dovoljno hrabri da se otisnu u poetske vode, čitati pjesme u izvorniku i prijevodu. Ovogodišnje druženje posvetit ćemo poeziji u glazbi i glazbi u poeziji – putevima uglazbljenih stihova ili prijevoda (prepjeva) glazbenih djela, a sve iz prevodilačkog atelijera naših vrhunskih književnih prevodilaca! Program ćemo održati na Zoom platformi za videosastanke.

     

NOĆ KNJIGE

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Realizaciju programa u Godini čitanja 2021. financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb.

Medijski podupiratelji: HRT - Hrvatska radiotelevizija, 24 sata

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr