REZULTATI LITERARNOG NATJEČAJA – Umjetna ili uvjetna inteligencija

REZULTATI LITERARNOG NATJEČAJA – Umjetna ili uvjetna inteligencija

Objava: 25.04.2023 | Admin

Hrvatska udruga školskih knjižničara, u suradnji s Organizacijskim odborom Noći knjige, organizirala je nagradni literarni natječaj Umjetna ili uvjetna inteligencija! Tema natječaja je u skladu s ovogodišnjom temom Noći knjige, a na sudjelovanje su pozvani učenici viših razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola!

Prema propozicijama Natječaja nagrađuju se literarni radovi. Tročlano povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika organizatora i suradnika, u sastavu: književnik Hrvoje Marko Peruzović, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ivana Babić i Vanja Jurilj (Hrvatska udruga školskih knjižničara), odabralo je dva pobjednička rada, po jedan u svakoj kategoriji:

  • učenički radovi osnovnih škola (od 5. do 8. razreda)

Terminator ili odani prijatelj, Thomas Velčić,  6. razred Osnovne škola Gornja Vežica, Rijeka, mentorica Vesna Argentin, školska knjižničarka Tina Majnarić

  • učenički radovi srednjih škola (od 1. do 4. razreda)

Preuzeta svijest, Daha Kragić, 2. razred Gimnazije Tituša Brezovačkog, Zagreb, mentorica Marta Lukić Prebeg, prof.  i školska knjižničarka Jadranka Jurić

Obrazloženje
Svjesni smo činjenice da je ovogodišnja tema, iako iznimno aktualna, istovremeno i prilično zahtjevna. Ipak, u najvećem broju pristiglih literarnih radova, učenici su prepoznali i dobro imenovali najveći broj prednosti i izazova koje donosi umjetna inteligencija – s jedne strane brzi pristup informacijama, pomoć i zamjena za mnoge poslove, s druge strane strah i nezadovoljstvo zbog nestabilne pozicije ljudske vrste kao, do sada, neupitnog gospodara života na planetu Zemlji.

Kao jedno od zanimljivijih razmišljanja na temu umjetne inteligencije izdvajamo ono učenika Thomasa Velčića iz nagrađenoga rada Terminator ili odani prijatelj:

“Kažu da je pas pametan onoliko koliko je pametan njegov vlasnik. Općenito je pas onakav kakav je njegov vlasnik. Pas je zapravo metafora. Vlasnik određuje kako će oblikovati svoga psa. To vrijedi i za umjetnu inteligenciju. Ako vlasnik želi destruktivnu umjetnu inteligenciju, dobit će Siri koja baca bombe. To je razlog zašto se umjetne inteligencije ne moramo bojati. Vjerujem u prijateljstvo među ljudima. Dok smo mi prijateljski raspoloženi i umjetna je inteligencija prijateljska.”

Nagrade
Nagradu čini poklon-paket organizatora i partnera Noći knjige, a namijenjen je autorima radova i školskoj knjižnici čiji je knjižničar prijavio nagrađeni rad na Natječaj.

Dodjela nagrada i priznanja održat će se na svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka 24. svibnja u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Zahvaljujemo svim sudionicima Natječaja, roditeljima, učiteljima i knjižničarima koji su ih podupirali i poticali. Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim mentorima i knjižničarima!

Više informacija: HUŠK

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr