OTVORENE PRIJAVE ZA NOĆ KNJIGE 2023.

OTVORENE PRIJAVE ZA NOĆ KNJIGE 2023.

Objava: 10.03.2023 | Admin

Dragi prijatelji knjige,

programi koje planirate u Noći knjige 2023. mogu se prijaviti do 24. ožujka 2023. putem prijavnice koja je dostupna na stranici Noći knjige https://prijava.nocknjige.hr.

Programe će biti moguće prijaviti i nakon ovog roka, ali kako bi naši promidžbeni materijali (plakati i straničnici) na vrijeme stigli do vas, važno nam je da program prijavite u previđenom roku.

Molimo vas da slijedite poveznicu u nastavku i obavezno proučite kratke upute kako prijaviti programe i riješiti probleme s kojima se možete susresti: UPUTE ZA PRIJAVU.


Napomene vezane uz oblikovanje programa događanja

Želja nam je da vaša događanja budu istinska proslava knjige i čitanja, pomno planirana, sadržajna i konkretna. Programi iz kojih se ne iščitava ozbiljnost i trud u njihovoj pripremi (nepotpuni, nedovršeni ili prešturi programi) te oni koji nemaju veze s temom Noći knjige, navedenim obljetnicama ili promocijom knjige i čitanja općenito, neće biti objavljeni, niti ćemo za takve programe slati promotivne materijale.

Poželjno je da opis programa događanja bude jezgrovit, ali cjelovit, kako bi zainteresirana publika dobila potpunu informaciju o vašem programu. Preporučamo stoga da opis programa sadrži min. 300 do max. 1000 znakova s razmacima. Također, prilikom unošenja vizuala (slika, fotografija) pripazite da vizuali ne budu preveliki (do max. 500 px), u jpg. formatu.


Tema Noći knjige 2023.: SANJAJU LI ROBOTI ELEKTRIČNE KNJIGE?

U Noći knjige 2023. pozivamo vas da propitate fenomen umjetne inteligencije. U tome vam može pomoći književnost, u kojoj je ljudska mašta razvila nebrojene scenarije susreta čovjeka i stroja. Tu su i ostale umjetnosti, jer su iz svijeta knjige roboti i ostali strojevi hrabro zakoračili na kazališne daske, u strip, a osobito plodna je za njih bila sedma umjetnost. No prije svega ne zaboravimo znanost, zahvaljujući kojoj se koncept umjetne inteligencije razvija i promišlja, i to ne samo iz aspekta računalne znanosti, već i iz društveno-humanističkog kuta, osobito psihologije, jezičnih znanosti i filozofije.

Može li umjetna inteligencija biti korisna i za knjigu i čitanje? Kako? Zanemarujemo li, oslanjajući se olako na njezina rješenja, vlastite intelektualne resurse? Hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku moći potpuno zamijeniti čovjeka? Može li stroj postati uspješan autor? Što bi to moglo značiti za umjetnost, osobito za književnost? Ovogodišnja Noć knjige nada se, uz vašu kreativnu pomoć, iznjedriti prava pitanja i poneki zanimljiv odgovor. (Više o temi!)


Značajne obljetnice

Odabrani knjiški obljetničari i obljetničarke također mogu poslužiti kao inspiracija prilikom osmišljavanja programa. Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska profesionalna novinarka i jedna od najčitanijih hrvatskih književnica, rođena je prije 150 godina, baš kao i dvojica istaknutih književnika iz razdoblja hrvatske moderne: Dinko Šimunović i Antun Gustav Matoš.

Također, u 2023. godini 100 je godina otkako je rođen naš književnik i novinar Miljenko Smoje te 130 godina od rođenja velikog Miroslava Krleže.
 

Vizuali

Trenutno dostupne vizuale možete preuzeti u rubrici Promo&Press (s vremenom ćemo ih nadopunjavati!).

Pozivamo vas da redovito pratite aktivnosti na našoj stranici i Facebook stranici Noći knjige te na Instagramu, jer ćemo, kao i uvijek, pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja.

Organizacijski odbor Noći knjige 2023.

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr