REZULTATI NATJEČAJA POSADI PRIČU!

REZULTATI NATJEČAJA POSADI PRIČU!

Objava: 24.04.2020 | Admin

Povodom manifestacije Noć knjige 2020. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Posadi priču!  

Na Natječaj je od 2. do 16. travnja pristiglo 205 priča učenika osnovnih i srednjih škola i 61 fotografija učenika osnovnih škola. 

Prema propozicijama Natječaja tročlani žiri, sastavljen od predstavnika organizatora, u sastavu: Vanja Jurilj (Hrvatska udruga školskih knjižničara), Dobrila Zvonarek (Nacionalna i sveučilišna knjižnica) i Iva Perković (Moderna vremena), odabrao je tri pobjednička rada, po jedan u svakoj kategoriji:
 

  • učenički radovi osnovnih škola (od 1. do 4. razreda)

Negdje daleko, Nika Nikšić, 3.c razred, iz Osnovne škole dr. Jure Turića, Gospić

  • učenički radovi osnovnih škola (od 5. do 8. razreda)

Nježni član, Luka Cundeković, 7. razred iz Osnovne škola Jurja Habdelića,  Velika Gorica

  • učenički radovi srednjih škola 

Danici, Marta Bandur, 4.b razred iz Gimnazije Tituša Brezovačkog, Zagreb. 
 

Obrazloženje:

Velik broj pristiglih radova ukazuje nam da kod učenika i njihovih mentora postoji snažna potreba i želja za stvaralačkim odgovorom na nesvakidašnju situaciju u kojoj smo se kao društvo našli. I u zahtjevnoj zadanoj kratkoj formi priče od 100 riječi učenici su uspjeli dati snažan iskaz onoga što doživljavaju, proživljavaju, vide, osjećaju i o čemu razmišljaju. Pristigli radovi su sadržajno vrlo raznoliki i kao svojevrsni skupni dnevnik duša ukazuju da zbog epidemije život nije stao i da joj nisu podređeni svi događaji. I dalje postoje ljubavi, prijateljstva, ojačale su obiteljske veze, a tu su i, možda s koronom nepovezane, ali svejedno bolne smrti… Zbog potresa „stan je pao na koljena“. 

Članovi Povjerenstva neovisno su donosili ocjene i prepoznali nagrađene radove kao iznimno originalne. To je potvrda da se nagrađeni radovi zaista izdvajaju iz mnoštva. Priča Negdje daleko učenice Nike Nikšić dotakla nas je zrelošću i vrlo jasnim, a ipak toplim iskazom o snažnoj potrebi za suosjećanjem u svijetu i društvu u kojem živimo. Nježni član Luke Cundekovića odlično primjećuje kako je nježnost važna: „Sjeme nježnosti je najbolji odabir.“ Svjesni smo, kao i učenik, da je za takvu radikalnu nježnost potrebna velika hrabrost koju i nagrađujemo! 

Učenici srednjih škola pozitivno su nas iznenadili već prilično razvijenim literarnim umijećem, odličnim odabirom tema, usklađenošću jezičnoga izričaja i sadržaja. Ograničenje teksta na 100 riječi nije bila prepreka, štoviše, mogli bismo reći da je pripomoglo zgusnutosti i snazi izraza, kao prema uputama iz nadaleko poznatoga Andrićeva Razgovora s Goyom: „Zbijaj! Gušće! Ne tkaš sito!“ Nagrađenoj učenici Marti Bandur bilo je dovoljno samo 96 riječi da u svojoj priči Danici dojmljivo opiše duboku intimu, ljubav, bol, dihotomiju i ljepotu jednoga života.
 

Nagrade:

Nagradu čini poklon-paket organizatora i partnera Noći knjige, a namijenjen je autorima radova i školskoj knjižnici čiji je knjižničar prijavio nagrađeni rad na Natječaj. Dodjela nagrada i priznanja održat će se naknadno, o čemu će dobitnici biti pravovremeno obaviješteni. 


Zahvale:

Zahvaljujemo svim sudionicima Natječaja, roditeljima, učiteljima i knjižničarima koji su ih podupirali i poticali da u i ovim „neobičnim“ vremenima stvaraju, bilježe osjećaje i razmišljanja, ostavljaju trag u vremenu. 

Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim mentorima i knjižničarima Ivani Rukavina (Gospić), Goranki Braim Vlahović (Velika Gorica) i Jadranki Jurić (Zagreb).

Pobjedničke radove, kao i one koji su nas se posebno dojmili, objavljivat ćemo narednih dana na našoj Facebook stranici.


Više informacija o nagrađenim pričama, i fotografije: HUŠK

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr