NAGRADNI NATJEČAJ - KOJI SI TI LIK?!

NAGRADNI NATJEČAJ - KOJI SI TI LIK?!

Objava: 13.03.2019 | Admin

Povodom manifestacije Noć knjige 2019. Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara organizira nagradni natječaj na temu „Koji si ti lik?!“, kojim se žele istražiti složeni odnosi između fikcije i stvarnog svijeta. Pravo sudjelovanja imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici školski knjižničari.


Tema natječaja

U Noći knjige 2019. pozvali smo vas da razmišljate o svojim omiljenim likovima i junacima iz svijeta knjige i stripa. Rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu, ostavili su neizbrisiv trag, postali vaši uzori i heroji. S njima ste se mogli povezati, poželjeti makar na trenutak biti kao oni; poticali su vas na promjene, tješili kad ste bili tužni, ohrabrivali kad ste bili uplašeni ili vas znali toliko razveseliti da ste se osjećali kao prvaci svijeta. S njima ste putovali u udaljene predjele, istraživali, išli kroz avanture, zaljubljivali se, otkrivali nova znanja. 

Pitamo vas – tko su oni? Koji su to junaci na vas osobito utjecali? Zašto vam jesu ili nisu dragi? Koje biste njihove osobine rado „posudili“ da dobijete priliku? U kojoj situaciji biste ih iskoristili? Što biste uz njihovu pomoć poduzeli da promijenite nešto u svojoj okolini, svoj život ili čak cijeli svijet? Sviđa li vam se potajno i neki negativac? Zašto? Biste li i od njega mogli nešto naučiti? Jeste li ikad razmišljali o tome da pomirite svog najdražeg i najmržeg heroja? Kako bi njihov susret mogao izgledati? Koje biste junake iz stvarnog i imaginarnog svijeta mogli usporediti? I konačno, s kojim likom iz svijeta književnosti i stripa i sami imate najviše dodirnih točaka?

O svemu tome napiši kratku priču, nacrtaj strip ili snimi video – postani booktuber! 


Uvjeti natječaja

- u natječaju sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola u tri kategorije: od 1. do 4. razreda osnovne škole, od 5. do 8. razreda osnovne škole i od 1. do 4. razreda srednje škole
- na natječaj se mogu prijaviti originalni radovi u literarnom obliku ili u formi stripa koji nisu prethodno objavljeni
- literarni rad može biti u prozi ili stihu, preporučene duljine do dvije kartice teksta (1 kartica = 60 slovnih mjesta x 30 redaka, tj. 1800 znakova s proredom), (format: Word, pismo: Times New Roman, 12 točaka, dvostruki razmak)
- odabrani literarni radovi šalju se putem e-pošte: husk@husk.hr, s naznakom Za natječaj: "Koji si ti lik?!"
- rad u formi stripa podrazumijeva priču ispričanu u jednoj tabli stripa (A4 ili A3 format papira)
- originali odabranih stripova šalju se zemaljskom poštom na adresu: Hrvatska udruga školskih knjižničara, Dubečka 5, 10040 Zagreb, s naznakom Za natječaj: "Koji si ti lik?!"
- svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime učenika, razred, naziv i adresu škole te ime i prezime i kontakt stručnog suradnika knjižničara (telefon, adresu e-pošte)
- privole roditelja za objavu radova i podataka o učenicima prikupljaju i u svojim arhivima čuvaju prijavitelji na natječaj
- stručni suradnici knjižničari sami ili u suradnji s učiteljem / predmetnim nastavnikom informiraju učenike o temi i pravilima natječaja, zadaju rokove za izradu i predaju radova te odabiru najviše 6 radova iz svoje škole koji se izdvajaju kvalitetom kreativnog izričaja i šalju ih zaključno do 7. travnja 2019. godine
- kako bismo imali točne podatke o sudionicima, molimo vas da se prijavite putem online obrasca dostupnog na stranicama Hrvatske udruge školskih knjižničara.


Nagrade

Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije: 1. – 4. razreda, 4. – 8. razreda i 1. – 4. razreda srednje škole. Od pristiglih će radova ocjenjivački odbor, sastavljen od predstavnika organizatora Natječaja, odabrati šest izvrsnih radova – po jedan literarni uradak i jedan strip-uradak u sve tri kategorije na temelju originalnosti i maštovitosti. 

Nagrade čine knjige namijenjene učeniku-autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj knjižnici. 
Radovi koji su nas osobito razveselili i inspirirali bit će predstavljeni na Facebook stranici Noći knjige, na portalu Moderna vremena, a prema mogućnostima i na drugim promidžbenim materijalima manifestacije. Sudionici natječaja slanjem svojih radova pristaju na to da se oni koriste za promociju Noći knjige i čitanja, a knjižničari suradnici od roditelja trebaju ishoditi odgovarajuće dopuštenje.

Obavijest o nagrađenim radovima bit će objavljena najkasnije 15. travnja 2019. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara. 

Proglašenje najboljih radova i preuzimanje nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se na svečanom otvorenju Noći knjige, 23. travnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
 

NAPOMENA: Zbog interesa za sudjelovanjem u natječaju i izvan RH, natječaj je otvoren i za učenike i učenice hrvatskih škola u inozemstvu.

Noć knjige te poziva da postaneš BookTuber! 
Više informacija: HUŠK

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr