SVEČANO OTVORENJE Noći knjige 2018.

SVEČANO OTVORENJE Noći knjige 2018.

Objava: 20.04.2018 | Admin

Svečanost otvorenja Noći knjige održat će se 23. travnja 2018. u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 

U prigodnom programu otvorenja okupljenima će se obratiti ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen-Koržinek, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, kao i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Organizacijskog odbora Noći knjige i drugi. 

Na otvorenju će i ove godine biti predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koju je za Noć knjige proveo Centar za istraživanje tržišta – GfK u ožujku 2018. godine. Istraživanje će predstaviti Tamara Kraus (GfK) a ono sadrži podatke o tome koliko Hrvati čitaju, posuđuju i kupuju knjige te zanimaju li ih one uopće.

U sklopu svečanoga otvorenja Noći knjige 2018. otvorit će se i izložba pripremljena u sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati! pod nazivom Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?! U ime organizatora, Hrvatskoga knjižničarskog društva, izložbu će predstaviti njezina autorica Željka Miščin. Svrha je izložbe istaknuti primjenu Ugovora iz Marakeša u Republici Hrvatskoj za osobe koje su slijepe i slabovidne te za one koje imaju teškoće u čitanju standardnoga (crnoga) tiska. Suorganizatori su izložbe Hrvatska knjižnica za slijepe i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Rezultate likovnoga natječaja Ubaci knjigu u vremenski stroj! predstavit će Vanja Jurilj, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara, koja će uručiti nagrade laureatima. Natječaj je organiziran za djecu osnovnih i srednjih škola sa svrhom da se dozna kako mladi vide knjigu i čitatelje budućnosti, kako zamišljaju interakciju s knjigom i prostore u kojima će se ona odvijati.

Članovi Organizacijskoga tima Noći knjige javnost će upoznati i s projektom Prijatelj knjige. Njime se želi skrenuti pozornost i na one kojima rad s knjigom nije glavna djelatnost, ali svojim aktivnostima promiču knjigu i čitanje. Prema jasnim mjerilima takvi klubovi, kafići, restorani, hoteli i dr. dobit će posebno oblikovanu, dvojezičnu oznaku (naljepnicu) koja će sugerirati da je to mjesto prijatelj knjige (eng: Book Friendly), mjesto na kojemu posjetitelj može uživati u čitanju, bilo da mu se štivo nudi na polici s knjigama, bilo da ih donosi sam.

Posjetitelje će razveseliti i raketa od knjiga, instalacija koja se gradi u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, sa željom da se i na simboličnoj razini poruči kako budućnost bez knjige ne dolazi u obzir.

 

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr