BUDUĆNOST KNJIGE tema je ovogodišnjeg sedmog izdanja Noći knjige

BUDUĆNOST KNJIGE tema je ovogodišnjeg sedmog izdanja Noći knjige

Objava: 27.02.2018 | Admin

S veseljem najavljujemo još jednu Noć knjige, manifestaciju kojom već sedmu godinu dajemo poticaj čitanju te razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Noć knjige 2018. održat će se u ponedjeljak, 23. travnja. Kao i do sada, želja nam je da se na taj dan, u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, različitim institucijama te u svim zainteresiranim prostorima i ustanovama organiziraju razna događanja: predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i sl., kako bi nas ljubav prema knjizi međusobno povezala u njezinu slavljenju i promicanju.

Planirani programi moći će se prijaviti od 5. do 26. ožujka 2018. putem prijavnice koja je dostupna na internetskoj stranici Noći knjige. Nakon ovoga roka i dalje će biti moguće prijavljivati programe i akcije, međutim, prijavljenima nakon 26. ožujka ne možemo garantirati da će na vrijeme dobiti promotivne materijale.

Pozivamo vas da redovito pratite aktivnosti na našoj internetskoj stranici i Facebooku jer ćemo pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja.


BUDUĆNOST KNJIGE
 

Pozivamo vas da u ovogodišnjim programima posebnu pozornost posvetite temi „Budućnost knjige“.

Kada razmišljamo o budućnosti, pitanje knjige i čitanja povezujemo sa znanošću, izumima, inovacijama, znanstvenom fantastikom, novim formatima i tehnologijama. Stoga je u središtu zanimanja Noći knjige 2018. i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.

Temi je moguće pristupiti i na razini sadržaja, pa se pitati koje bi to vrijednosti i karakteristike trebala gajiti literatura postindustrijskoga tehnološkog doba ili se povetiti onim djelima iz povijesti književnosti (i šire) koja su se bavila kozmološkim temama i temama leta. Od Šeherezadina letećeg tepiha, preko metloboja Harryja Pottera do Muskova "Starmana" – mogućnost leta oduvijek je golicala ljudsku maštu u nastojanju da se tijelo, oslobođeno zemljine sile teže (i težine ljudske svakodnevice) uzdigne i poput ptice vine u visine, pretvarajući se u putnika letača, omogućujući (nam) istovremeno nov i začudan pogled na vlastitu stvarnost.

Kada su djeca u pitanju, možemo istraživati što sve može mašta te kako znanost i književnost surađuju u stvaranju nove slike svijeta. Zanima nas na koji način djeca vide budućnost knjige te kako bi mogla izgledati knjiga koju bi budući Zemljani željeli čitati. A osobito nas zanima: koju biste knjigu ponijeli sa sobom u svemir? 

U okviru manifestacije za djecu i mlade je otvoren i natječaj za ilustracije i likovne radove koji se provodi u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara.

Nedavno je u Zemljinu orbitu lansirana raketa Falcon Heavy, s dva putnika: automobilom Tesla Roadster i njegovim „vozačem“ (lutkom astronauta), koji je nazvan simboličnim imenom „Starman“ prema čuvenoj pjesmi Davida Bowieja. Na putu do Marsa društvo mu pravi primjerak kultne knjige „Vodič kroz galaksiju za autostopere“ Douglasa Adamsa, objavljene 1979. godine. U godini smo u kojoj brojimo i 50. obljetnicu svemirskog programa Apollo 8, koji je prvi poslao ljude u orbitu oko Mjeseca, te pedeset godina od dvaju značajnih znanstveno-fantastičnih filmskih uradaka, „Planet majmuna“ i „2001.: Odiseja u svemiru“.

Omot Vodiča kroz galaksiju za autostopere Douglasa Adamsa, objavljene u futurističkom formatu, krasio je utješni natpis „Bez panike!“ Poruka je to i ovogodišnje Noći knjige.

„Panike za budućnost knjige nema, pitanje je samo kako će ona izgledati u kontekstu modernog vremena i novih tehnologija", poručuju organizatori, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, a ove im se godine pridružila i Hrvatska udruga školskih knjižničara. 

Uskočite stoga u brod koji pokreće pogon beskonačne nevjerojatnosti – i kreativnosti, i predvidite nam budućnost koju, kada je knjiga u pitanju, želimo živjeti.
 

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr