Književnost je potpirila razvoj umjetne inteligencije – radionica :: Osijek

Književnost je potpirila razvoj umjetne inteligencije – radionica

Redovni |

MJESTO:
Strojarska tehnička škola Osijek,
Istarska ulica 3, Osijek, 31000

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 13:00
Kraj programa: 21.04.2023 u 19:00

RADNJA:

Upoznavat ćemo se s književnim naslovima iz fonda Knjižnice STŠOS o umjetnoj inteligenciji, ali i s onim naslovima koje ne posjeduje, a vrijedni su spomena. Čitat ćemo odabrana poglavlja i zapisivati dojmove te raspravljati o pitanjima koja nam se nameću o umjetnoj inteligenciji. Za kraj ćemo spomenuti filmove i serije inspirirane istoimenim naslovima. 

 

SUDJELUJU:
voditeljice radionice: knjižničarka Martina Plaščak te nastavnice hrvatskog jezika Inga Čunović i Mirna Bence-Milić; učenici 1.RT, 2.TV i 4.TE

OSVRT:
Sanjaju li androidi električne knjige? ovogodišnja tema Noći knjige bila je pun pogodak među učenicima. Aktualnost je kojoj se nisu nadali od knjiga, knjižnice i knjižničarke. Na radionicama u Knjižnici Strojarske tehničke škole Književnost je potpirila razvoj umjetne inteligencije učenici su prvo slušali kratko predstavljanje književnih naslova od RuRa iz 1920. do Klare i sunca iz 2021. s istovremenim napominjanjem bitnih informacijskih i komunikacijskih izuma, tj. umjetne inteligencije za koje su zaslužni upravo navođeni književni naslovi. Sve je to bilo lakše doživjeti i uz lentu vremena kako na projekcijskom platnu tako i na “visećoj” izložbi iznad svojih glava. Naslovima o kojima se pričalo su književni naslovi koje knjižnica posjeduje i daje na korištenje kao i oni koje nema u svom fondu, ali su vrijedni spomena, a govore o idejama umjetne inteligencije koje su kasnije zaista i ostvarene. Učenici su potom pojedinačno rješavali radne listiće, a nakon toga i u skupini te su ih predstavili ostalima. Raspravljalo se tako o njezinim dobrobitima i vrijednostima ili pak ne, o tome zaglupljuje li nas umjetna inteligencija ili ne, te što nam donosi danas, što sutra, što u daljoj budućnosti. Kako se osjećamo u vezi svega i kako bi se trebali na kraju krajeva osjećati.OGANIZATOR:

Strojarska tehnička škola Osijek (Ustanova)

Istarska ulica 3, Osijek, 31000

Književnost je potpirila razvoj umjetne inteligencije – radionica

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr