Noć knjige 2023. :: Imotski

Noć knjige 2023.

Redovni |

MJESTO:
Osnovna škola "Josip Vergilij Perić",
Fra Stjepana Vrljića 17, Imotski, 21260

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2023 u 08:00
Kraj programa: 23.04.2023 u 20:00

RADNJA:

Ovogodišnji program Noći knjige u našoj školi nosi radni naziv Roboškola. Tim nazivom i svim aktivnostima vezanim uz njega potaknut ćemo naše učenike na razmišljanje o svijetu u kojem bi odgoj i obrazovanje u potpunosti preuzela umjetna inteligencija.

Učenici razredne nastave čut će (autorsku) priču "Roboškola" koja govori o učenicima u skoroj budućnosti koji su počeli pohađati školu koja je u potpunosti robotizirana. Učitelji, stručni suradnici, ravnatelj, spremačice i domar postaju roboti, odnosno svim upravlja centralno računalo. Sve se naizgled čini savršenim, nastava je puna multimedijskih sadržaja i uči se putem programa proširene stvarnosti, užina se printa pomoću 3d printera za hranu i, općenito, sve što im treba, stvaraju putem replikatora. Svako dijete ima osobnog asistenta u učenju i radu, a tjelesni odgoj i izleti obavljaju se u učionicama putem VR naočala. No, stvarna slika Roboškole najbolje se očituje kad roboučitelji, roboravnatelj, robostručni suradnici i ostali trebaju pokazati razumijevanje i empatiju prema svakom djetetu kao posebnoj i jedinstvenoj individui. U takvim situacijama, učenici shvate kako su njihovi živi učitelji bili nezamjenjivi i žele ih ponovno nazad. 

Ovu priču pripremile su i pripovijedat će učenicima razredne nastave školske knjižničarke Maja Punoš Rebić i Tihana Rajič. Stariji razredi pisat će sastavke na temu Roboškola – prednosti i mane, modelirati roboučitelje od kartona, crtati prizore iz takve škole te svoje radove izložiti u atriju. Također, neki će razredi izraditi panoe na temu ovogodišnjih obljetničara.

SUDJELUJU:
školski knjižničari, učenici svih razreda i njihovi nastavnici

OSVRT:
Ovogodišnja Noć knjige potaknula je brojne naše učenike i učitelje na likovno i literarno stvaralaštvo. Tema ,,umjetna inteligencija'' inspirirala ih je na promišljanje o vlastitoj "roboškoli", odnosno o budućnosti u kojoj je svijet vođen umjetnom inteligencijom. Izrađivali su robotske učitelje, pisali o robotskoj školi, robotiziranoj nastavi te raspravljali o prednostima i manama takve budućnosti.
Učenicima razredne nastave naša je knjižničarka Maja Punoš Rebić ispripovijedala autorsku priču "Roboškola", nakon koje su učenici raspravljali o dobrobitima takve škole. Unatoč početnom oduševljenju, zaključili su kako nijedan robot ne može zamijeniti Čovjeka, osobito u empatiji, mudrosti i originalnosti. Učenici su izrazili želju za obogaćivanjem nastave novim sadržajima, potpomognutim umjetnom inteligencijom, no zaključuju kako učitelji moraju ostati ,,pravi i živi'' jer jedino čovjek može mladog čovjeka odgojiti i poučiti pravim i istinskim civilizacijskim i duhovnim vrijednostima.OGANIZATOR:

Osnovna škola "Josip Vergilij Perić" (Ustanova)

Fra Stjepana Vrljića 17, Imotski, 21260

Noć knjige 2023.

Noć knjige 2023.

Noć knjige 2023.

Noć knjige 2023.

Noć knjige 2023.

Noć knjige 2023.

Noć knjige 2023.

Noć knjige 2023.

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr