Đir po gradu - Đir Velin Miston :: Split

Đir po gradu - Đir Velin Miston

Redovni |

MJESTO:
Voćni trg,
Voćni trg - Trg braće Radić, Split, 21000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 22.04.2023 u 12:00
Kraj programa: 22.04.2023 u 13:30

RADNJA:

Prošetajte s nama i učinite Đir po gradu povodom obilježavanja Godine Miljenka Smoje i stote obljetnice njegova rođenja. Šetnja će započeti na Voćnom trgu u podne. Bit će to šetnja našim "Velim mistom" prema Smojinim zapisima. Prisjetit ćemo se živih opisa likova i trga kako ih je zapisao naš Splićanin, novinar, književnik, scenarist i kroničar našeg grada. Pokušat ćemo zamisliti svu onu vrevu i žamor iz našeg Velog mista. Prošetat ćemo gradom, zaustavit se tu i tamo i pročitati po koji redak iz knjige. Šetnju ćemo privesti kraju na Matejuški spustivši se preko Prokurativa i Rive. Ako netko od vas zna dobro govoriti "po splitski", možda baš vi odaberete pročitati nešto od redaka koje smo za vas pripremili. Zato pripremite svoj glas! Vidimo se!

SUDJELUJU:
Božidarka Šćerbe Haupt (Exploring Croatia With Darka)

OSVRT:
Vedar sunčan dan upotpunio je atmosferu našeg Đira po gradu. Prebacili smo se u vrijeme s početka 20. stoljeća i sjetili se Splita iz tog vremena. Citati iz knjige "Velo misto" Miljenka Smoje bili su nit vodilja našoj šetnji, a svi okupljeni aktivno su sudjelovali u ovom projektu. Prošli smo sve opisane točke grada o kojima piše naš "kroničar" i uokvirili ih stvarnim povijesnim događanjima. Najuzbudljivije je bilo čuti šarolikost govora prisutnih, jer osim pravog splitskog dijalekta tu su bili i neki drugi dijalekti i naglasci naših čitača! Sjetiviši se tako likova Mađarice i Violete i njihovih stranih naglasaka, uviđamo kako Split uvijek svih voli i prima!
Završili smo šetnju na Matejuški koju je i sam Smoje jako volio. Sa tog mjesta se najbolje vide sva slavlja i događanja na Rivi, kako nogomenta, teniska, tako i sva ostala događanja, dočeci i ispraćaji.
Đir po gradu - Đir Velin miston šetnja je koju je Split primio sa srcem i stoga će se ponavljati. Jedna od posjetiteljica je napisala u svom osvrtu: “Sigurna sam da je i Smoje gušta”.OGANIZATOR:

Exploring Croatia With Darka (Ostalo)

Kneza Ljudevita Posavskog 12, Split, 21000

Turistička zajednica grada Splita (Ostalo)

Obala Hrv. narodnog preporoda 9, Split, 21 000

Organizacijski odbor “Smojinih 100”, Herci Ganza (Ostalo)

, Split, 21000

Đir po gradu - Đir Velin Miston

Đir po gradu - Đir Velin Miston

Đir po gradu - Đir Velin Miston

Đir po gradu - Đir Velin Miston

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr