Roboti u našem vrtiću :: Zagreb

Roboti u našem vrtiću

Redovni |

MJESTO:
Dječji vrtić Grigora Viteza,
Ratarska 5, Zagreb, 10000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 08:00
Kraj programa: 21.04.2023 u 16:00

RADNJA:

Odgojiteljice Dječjeg vrtića Grigora Viteza u svojim će odgojnim skupinama (Tigrić, Medvjedić, Tratinčica, Žabica) 21. travnja 2023. godine provoditi aktivnosti s djecom povodom obilježavanja manifestacije Noć knjige 2023. godine. S obzirom na to da je nemoguće sve aktivnosti provesti u samo jednom danu, one će se provoditi cijeli tjedan i narednih dana, koliko god interes djece bude vidljiv. 

Opis događanja u odgojnoj skupini ŽABICA (odgojiteljice Manuela Švađumović i Nevenka Furjan): čitanje knjige "Roboti" Kašimira Huseinovića. Nakon pročitane knjige uslijedit će razgovor s djecom o robotima, laptopima, prijenosnim zvučnicima, strojevima...; izrada robota od lego kocaka i magnetnih konstruktora, likovne aktivnosti izrade robota. S obzirom na to da je Žabica dramsko-scenska skupina, uslijedit će dramska igra na pozornici, improvizacija "Ja sam robot koji..." (govorna igra u kojoj glumimo robote i potičemo djecu na dramski izričaj); ples i pjesma "Svaki dio tvoga tijela voli ples". Roditelji su upoznati sa svakodnevnim događanjima u odgojnoj skupini, potiče ih se da čitaju djeci i kod kuće i s djecom razgovaraju o pročitanim knjigama. 

Opis događanja u odgojnoj skupini TRATINČICA (odgojiteljica Sanja Krajač):
čitanje slikovnica: "Veličanstveni izum" Ashley Spires (priča o djevojci koja želi izraditi zamišljeni veličanstveni izum), "Roboti" Krešimira Huseinovića (priča o robotima i o tome kako nam pomažu u svakodnevnom životu), "Sastavi robota" D. Parkera (na koji način roboti utječu na nas, koje su njihove karakteristike, što sve rade), "Roboti Clive Gifford, savršeni spoj tiskane knjige i digitalne animacije (što i sve gdje roboti rade, od autoindustrije, kućanstva pa do istraživanja svemira...). Nakon svakog pročitanog teksta slijedi razgovor o pročitanom, o robotima, strojevima, izumima, tehničkim dostignućima modernog doba. Poticanje djece na raspravu i postavljanje pitanja, građenje, modeliranje, konstruiranje... Digital landscapes (uz pomoć laptopa i projektora projicirat ćemo različite krajolike na zid sobe, smještat ćemo sagrađene robote, strojeve i građevine u različite krajolike (urbane sredine, prirodu, čak i svemirska prostranstva), crtat ćemo robote, dijelove strojeva, mehanizme...stvarne i one iz dječje mašte. Djeca se često poistovjećuju s hrabrim, jakim i neustrašivim likovima pa tako i s robotima – izrađivat ćemo kostime robota, robote za kazalište lutaka i sjena. Djeca će sama smišljati tekstove i priče za svoje improvizacije. Pjevat ćemo i plesati: "Nemoj ga povrijediti", "Put u svemir", "Kraftwerk", "We are robots". Oformit ćemo prostor za čitanje sa slikovnicama, knjigama, dječjim časopisima; roditelje upoznajemo s dobrobitima čitanja djeci: proširivanje rječnika, razvoj kognitivnih sposobnosti, jačanje samopouzdanja djeteta, razvoj koncentracije, kreativnosti i mašte. 

Opis događanja u odgojnim skupinama MEDVJEDIĆ I TIGRIĆ (odgojiteljice Božica Knežević, Mirta Pucek, Lidija Milković): čitat ćemo, slikati, glumiti i smišljati novu SF verziju „Poštanske bajke“ Karola Čapeka. Nakon toga slijedi izrada velikog robota od neoblikovanog materijala. Djecu potičemo na slušanje, pjevanje i ples, vježbanje, likovne sktivnosti na navedenu tematiku. Zatim ćemo održati STEM radionicu izrade robota „Lego izazov“, oformiti knjižnicu u centru dnevnog boravka ili punktu vrtića kako bi i djeca iz drugih odgojnih skupina mogla biti upoznata s navedenim aktivnostima. Djeca iz odgojnih skupina Medvjedić i Tigrić, za ostalih pet odgojnih skupina odglumit će SF igrokaz za na temu „Poštanska bajka“ Poticanje roditelje da kod kuće naprave ugodno mjesto za čitanje • U krilu sa slikovnicom • Moj robot – izrada robota – projekt za obitelj • Online u 20 sati – video poziv; suradnja s roditeljima (čitamo, pjevamo, glumimo).

SUDJELUJU:
odgojiteljice: Manuela Švađumović, Nevenka Furjan, Sanja Krajač, Božica Knežević, Mirta Pucek, Lidija MilkovićOGANIZATOR:

Dječji vrtić Grigora Viteza (Ustanova)

Ratarska 5, Zagreb, 10000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr