Znanstvena sloboda u medicini :: Zagreb

Znanstvena sloboda u medicini

Redovni |

MJESTO:
Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Središnja medicinska knjižnica,
Šalata 3, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 22.04.2022 u 08:00
Kraj programa: 25.04.2022 u 23:00

RADNJA:

"O lijepa, o draga, o slatka slobodo..." Središnja medicinska knjižnica potražit će te u slobodi istraživanja i slobodi znanstvenog spoznavanja, šireći spoznaje o tebi i tvojem značaju. 

Znanstvena sloboda, prema definiciji Američkog društva za unapređenje znanosti, sloboda je sudjelovanja u znanstvenom istraživanju, razvijanju i primjeni znanja i slobodnom priopćavanju spoznatog. Ta je sloboda neodvojivo povezana sa znanstvenom odgovornošću i tako se mora ostvarivati. Znanstvena odgovornost je obveza da se znanstveno istraživanje provodi pošteno, u skladu s ljudskim pravima i u duhu služenja okolišu. 

O tim će se temama razgovarati s prof. dr. Vedranom Katavićem, prof. dr. Srećkom Gajovićem, prof. dr. Ladom Zibar i Davorom Viragom, dr. med. Razgovor možete poslušati od 22. travnja na mrežnim i Facebook stranicama Središnje medicinske knjižnice (smk.mef.unizg.hr).

SUDJELUJU:
prof. dr. sc. Vedran Katavić, prof. dr. sc. Srećko Gajović, prof. dr. sc. Lada Zibar, Davor Virag, dr. med.

OSVRT:
Obilježavanje Noći knjige 2022. godine u Središnjoj medicinskoj knjižnici održano je pod naslovom „Znanstvena sloboda u medicini“. Znanstvena sloboda obuhvaća slobodu provođenja znanstvenih istraživanja, slobodu priopćavanja novih spoznaja i slobodnu primjenu stečenog znanja. Neodvojivo je povezana s odgovornošću, poštenjem i poštivanjem ljudskih prava.
O posebnostima znanstvene slobode u medicini razgovarali su prof. dr. sc. Srećko Gajović, prof. dr. sc. Vedran Katavić, prof. dr. sc. Lada Zibar, Davor Virag, dr.med., Filip Lončarić, dr.med., i prof. dr. sc. Jelka Petrak.
Svoj prostor slobode znanstvenici na Medicinskom fakultetu nalaze u nezavisnom odabiru tema istraživanja. No pri tome uvijek u obzir uzimaju mogući doprinos istraživanja cijeloj zajednici, kao i eventualne ograničavajuće čimbenike poput infrastrukturnih i financijskih nedostataka.
Slobodan pristup znanstvenim rezultatima važan je aspekt znanstvenog istraživanja koji naši sugovornici podupiru. Iako otvoreni pristup omogućuje slobodu čitanja znanstvenih članaka, u pandemijsko se vrijeme pokazala i mogućnost zloupotrebe te slobode kroz neprimjerene i nekritičke istupe navodnih stručnjaka često uvjetovane nerazumijevanjem znanstvene metodologije i pogrešnim tumačenjem objavljenih rezultata. Stoga je u razgovoru istaknuta važnost razlikovanja informacija od činjenica te njegovanje kritičkog promišljanja, što je, zapravo, povezano s Noći knjige: poticanjem na čitanje knjiga o raznim temama oblikuje se naša sloboda koja je temelj za prihvaćanje timskog istraživanja i timskih sloboda u znanosti.
Snimka razgovara podijeljena je na mrežnim i Facebook stranicama Središnje medicinske knjižnice te trajno pohranjena u repozitoriju Dr Med (https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:105:215284)
Tijekom 4 dana trajanja manifestacije video je pogledalo oko 200 korisnika.OGANIZATOR:

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Središnja medicinska knjižnica (Ustanova)

Šalata 3, Zagreb, 10000

Znanstvena sloboda u medicini

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr