Đuro Sudeta u svijetu medija i mašte :: Ivanska

Đuro Sudeta u svijetu medija i mašte

Redovni |

MJESTO:
Osnovna škola Ivanska,
Petra Preradovića 2, Ivanska, 43231

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2018 u 18:00
Kraj programa: 23.04.2018 u 21:00

RADNJA:

Na početku događanja sudionici će pogledati dramsku igru "Razgovor sa sjenom" prilikom koje će se upoznati sa životom i djelom zavičajnoga pisca Đure Sudete. Izvori iz kojega će učenici crpiti materijale za osmišljavanje ove dramske igre su Sudetina pisma. Nakon toga će učenici pristupiti  radionicama: književnoj, glazbenoj, likovnoj, novinarskoj radionici, radionici izrade stripa te medijskoj radionici.

Svi sudionici će se na ponuđenim radionicama izmjenjivati. Na književnoj radionici učenici će Sudetinu pripovijest dramski prilagoditi. Prema Sudetinim pjesmama izrađivat će stripove, a na novinarskoj radionici izradit će šaljivi časopis "Čuča" koji je Sudeta izdavao. Najavnicu za televizijsku emisiju o Đuri Sudeti učenici će osmisliti i uvježbati na glazbenoj radionici, a razglednice piščeva zavičaja, prema zapisima iz pisama, naslikat će na likovnoj radionici.

Nakon što sudionici dobro upoznaju temu i prikupe dovoljno podataka o životu i djelu pisca, uslijedit će radionica iz medijske kulture, na kojoj će svi zajedno osmisliti televizijsku emisiju u kojoj gostuje zamišljeni pisac Đuro Sudeta. Uvježbat će izvođenje emisije u kojoj će iskoristiti sve što su na radionicama naučili, izradili i uvježbali. Emisija će se sastojati od razgovora sa zamišljenim piscem, glazbenih dijelova (najavnica), reportaže o razglednicama te izvođenja igrokaza koji su prethodno napisali. Na samome kraju programa održat će se proglašenje pobjednika literarnoga natječaja "Sudeta u svijetu medija i mašte" te preuzimanje nagrada.

SUDJELUJU:
učenici 5. - 8. razreda, nastavnica hrvatskoga jezika Goranka Križan, nastavnica glazbene kulture Josipa Lučki Popović, nastavnik likovne kulture Mirko Lekić i knjižničarka Tanja Nađ

OSVRT:
Ovogodišnju "Noć knjige" učenici i učitelji OŠ Ivanska posvetili su zavičajnom piscu, stoga program nosi naziv "Đuro Sudeta u svijetu medija i mašte". Program su obilježile radionice, a na njima je prisustvovalo 30-ak učenika predmetne nastave.

Na početku samog događanja učenici su pogledali dramsko-scensku igru "Razgovor sa sjenom" prilikom koje su upoznali život i djelo zavičajnog pisca Đure Sudete. Učenike je za uvodni dio programa pripremila nastavnica Goranka Križan. Izvori iz kojeg su učenici crpili materijale za osmišljavanje ove dramske igre su Sudetina pisma i životopis.

Nakon toga učenici su pristupili radu na radionicama. Likovnu radionicu vodio je nastavnik Mirko Lekić. Zadatak učenika je bio plošnim rasterima prikazati dio teksta iz Sudetinih pisama. Uslijedila je novinarska radionica koju je vodila knjižničarka Tanja Nađ. Ona je upoznala učenike s novinarskim radom Đure Sudete. Saznali su da je izdavao šaljivi list "Čuča" te se upoznali sa sadržajem lista. Kako se pisac često šalio na svoj račun, učenici su osmišljavali šaljive pričice o Sudeti, a materijale su crpili također iz njegovih pisama. Pričice su upotpunili karikaturama. Na taj su način napravili šaljivi list o zavičajnom piscu.

Na novinarsku radionicu nadovezala se i glazbena radionica koju je vodila nastavnica Josipa Lučki Popović. Nakon što su učenici poslušali nekoliko poznatih najavnica, među njima i najavnicu za "Noć knjige", osmislili su glazbeni dio za šaljivi list "Čuča" služeći se informacijama koje su dotad prikupili. Nakon šaljive najavnice, ozbiljno su prionuli poslu kako bi osmislili i izveli govorenu najavnicu za Sudetinu fantastičnu pripovijest "Mor". Služili su se dijelovima teksta iz pripovijesti. Na posljednjoj radionici učenici su zajedno s knjižničarkom dramatizirali Sudetinu pripovijest "Vuci". Uslijedilo je osmišljavanje TV emisije u kojoj gostuje naš pisac. U program su učenici uvrstili razgovor novinarke s piscem, reportažu o likovnim radovima, izvođenje igrokaza "Vuci", predstavljanje šaljivog lista "Čuča", a svaku aktivnost najavili bi glazbenim dijelovima (najavnicama) koje su učenici uvježbali.

Koliko su bili pažljivi te koliko su naučili provjerili smo u kvizu znanja. Najveći poznavatelj života i djela zavičajnog pisca učenik je sedmog razreda Lovro Palošika. Na samom kraju događanja uručili smo nagrade pobjednicima nagradnog natječaja "Đuro Sudeta u svijetu medija i mašte", a oni su učenici: Nera Dolenac, Marta Gazica, Luka Grudenić, Antonija Kolar, Mateo Mančić, Josip Novak, Melina Rudelić i Adrijana Tabaček. Nagrade za učenike osigurala je također Izdavačka kuća Školska knjiga i mi se ovom prilikom zahvaljujemo na pomoći.OGANIZATOR:

Osnovna škola Ivanska (Ustanova)

Petra Preradovića 2, Ivanska, 43231

Đuro Sudeta u svijetu medija i mašte

Đuro Sudeta u svijetu medija i mašte

Đuro Sudeta u svijetu medija i mašte

Đuro Sudeta u svijetu medija i mašte

Đuro Sudeta u svijetu medija i mašte

Đuro Sudeta u svijetu medija i mašte

Đuro Sudeta u svijetu medija i mašte

Đuro Sudeta u svijetu medija i mašte

Đuro Sudeta u svijetu medija i mašte

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travanj - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr