Vlak knjige i prijateljstva :: Ozalj

Vlak knjige i prijateljstva

Redovni |

MJESTO:
Vlak: Ozalj - Karlovac - Ozalj - Kamanje - Bubnjarci - Metlika - Ozalj,
Kolodvorska 1/A, Ozalj, 47280

VRIJEME:
Početak programa: 22.04.2016 u 10:00
Kraj programa: 22.04.2016 u 22:00

RADNJA:

Cjelodnevno događanje u vlaku na relaciji Ozalj - Karlovac - Ozalj - Kamanje - Bubnjarci - Metlika - Ozalj.

Željeznica, vlak, učenici u vlaku, knjiga u vlaku, bila je svakodnevnica cijelo stoljeće obrazovanja naših ljudi i vrata u svijet ozaljskoga kraja, od izgradnje željezničke pruge 1914. godine do danas. Ove godine cjelodnevnim programom skrećemo pozornost na tu važnu prometnicu u koju uključujemo HŽ putnički prijevoz.

Okupljamo se u 10:00 sati u Knjižnici u Ozlju, učenici, bivši i sadašnji srednjoškolci, studenti i zainteresirani građani Ozlja, nosimo odabrane naslove hrvatskih pisaca i u 10:32 ukrcavamo se u vlak za Karlovac. U instaliranu "Modru - mudru policu" za knjige stavljamo knjige i u vlaku izvodimo program za djecu i odrasle. Na željezničkoj postaji u Karlovcu pridružuju nam se kolege knjižničari iz Gradske knjižnice "I. G. Kovačić" iz Karlovca, učenici i profesori Glazbene škole Karlovac, kolege donose odabrane naslove knjiga za policu u vlaku i krećemo vlakom natrag prema Ozlju, Kamanju, Bubnjarcima do Metlike. Na tom putu pridružuju nam se i građani. Putem u vlaku izvodimo program glazbene škole i program koji priređuje Knjižnica iz Karlovca.

Dolazak u Metliku 12:05 sati. U Metliki na željezničkoj postaji čekaju nas kolege i građani Metlike koji donose svoje knjige za "Modro polico" u vlaku. Ugrađene "Modre - mudre police" u vlaku i knjige, bit će ostavljene za trajno putovanje i korištenje putnicima našega vlaka koji nas povezuje. Od 12:30 do 15:00 organizirano je razgledavanje stare jezgre Metlike, razgledavanje Belokranjskega muzeja i Ljudske knjižnice Metlika, a nakon druženja i osvježenja u 15:38 sati vraćamo u Ozalj zajedno vlakom u kojem se nastavlja izvedba programa Ljudske knjižnice Metlika i hrvatskih knjižnica, te knjižnice Osnovne škole "Slava Raškaj" Ozalj.

U 16:15 sati dolazimo u Ozalj. Kratko zaustavljanje pred Gradskom knjižnicom i čitaonicom Ivana Belostenca Ozalj i krećemo prema Starom gradu Ozlju. Slijedi program u Zavičajnom muzeju Ozalj: razgled muzeja, izložba knjiga Ozaljskoga jezično književnog kruga 17. stoljeća i povijesna priča o Starom gradu Ozlju. 

Slijedi program Pučkog otvorenog učilišta Katarina Zrinska Ozalj, u 17:45 odlazak autobusom do Pavlinskog samostana Svetice, žarišta kulture i gospodarstva pavlina 17. stoljeća u ozaljskom kraju. Slijedi priča o prvom prioru Ivanu Belostencu i njegovom tronarječnom latinsko-hrvatskom i hrvatsko-latinskom leksikografskom riječniku "Gazophylacium", izložba matičnih knjiga župne crkve rođenja Blažene Djevice Marije i samostana Svetice, te priča o povijesti umjetnosti pavlina u Svetičkom samostanu, liturgija u godini milosrđa i glazbeni program na orguljama.

U 20:30 sati vraćamo se u Ozalj i ispred platoa hidroelektrane na lijevoj obali Kupe, građene 1952. godine, recitalom i glazbenim programom na otvorenom uvodimo se u Noć knjige. Nastavljamo mostom do stare hidroelektrane, "Munjare grada Karlovca", građene 1908. godine i pred njome odajemo počast knjizi i znanju. Evocirat će se povijest prve ozaljske sindikalne knjižnice u njihovoj dvorani gdje je građanstvo od 1956. godine moglo gledati televiziju. Ta sindikalna knjižnica sa prvim TV aparatom u Ozlju jest začetak naše knjižnice.

Program se nastavlja u 22:00 sata u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj proglašenjem ovogodišnjih dobitnika "Nagrade Stjepko Težak" za najbolju kratku ljubavnu priču.

Prijave za sudionike putovanja vlakom su tijeku, broj telefona 047/ 732-167 ili na mail adresu knib@ka.t-com.hr.

SUDJELUJU:
Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" Karlovac, Ljudska knjižnica Metlika, Glazbena Škola Karlovac, Zavičajni muzej Ozalj, Knjižnica Osnovne škole "Slava Raškaj" Ozalj, Pavlinski samostan Svetice, Pučko otvoreno učilište Katarina Zrinska - Ozalj, HEP - Hidroelektrana Ozalj i HŽ - Putnički prijevoz ZagrebOGANIZATOR:

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" (Narodna knjižnica)

Ljudevita Šestića 1, Karlovac, 47000

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj- N (Narodna knjižnica)

Kolodvorska 1/A, Ozalj, 47280

Ljudska knjižnica Metlika (Narodna knjižnica)

Cesta bratstva in enotnosti 23, Metlika, 8330

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr