Potražite programe i akcije


SVIJET KAO ZAČARANA ŠUMA – rezultati literarnog natječaja

U ovogodišnjem natječaju učenici su pozvani literarnim radovima iskazati svoje doživljaje svijeta povezujući ih s ovogodišnjom temom Noći knjige – 'Kad je prizma kataklizma' i djelima Ivane Brlić-Mažuranić, J.R.R. Tolkiena, Marka Marulića ili drugim djelima, izvorima inspiracije, ohrabrenja i utjehe.

Pročitaj više!

KNJIŽEVNE ŠETNJE U NOĆI KNJIGE 2024.

Tijekom trajanja Noći knjige u suradnji s poznatim zagrebačkim pripovjedačicama Josipom Šiklić – Purgericom, Ivom Sillom (Kazivačica – Secret Zagreb) i Gornjogradskim coprnicama poklanjamo Zagrepčanima i svima koji se ovih dana nađu u Zagrebu tri besplatne tematske ture inspirirane knjigama, književnošću i književnicima...

Pročitaj više!

PRODAJNE AKCIJE U NOĆI KNJIGE 2024.

Uz brojne programe i akcije u ovogodišnjoj Noći knjige, od 23. do 28. travnja održat će se i prodajna akcija KNJIGA SVIMA I SVUDA. Akcija će omogućiti svim ljubiteljima pisane riječi da kupe omiljene naslove po akcijskim cijenama online ili uživo u brojnim knjižarama diljem Hrvatske koje su se prijavile za sudjelovanje. Akcije u knjižnicama omogućit će povrat građe bez zakasnine ili darovati besplatnu članarinu.

Pročitaj više!

SVEČANO OTVORENJE NOĆI KNJIGE 2024.

U utorak 23. travnja točno u podne otvaramo 13. Noć knjige i predstavljamo najnovije rezultate istraživanja o čitanju i kupovini knjiga u Hrvatskoj! Na otvorenju će sudjelovati ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina i Tamara Kraus iz agencije KARIKA...

Pročitaj više!

NA HRT-U TJEDAN POSVEĆEN KNJIZI I APOKALIPSI

Na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije od 22. do 24. travnja bit će prikazan niz prigodnih sadržaja – uz najnovije istraživanje čitanosti i kupovine knjiga u Republici Hrvatskoj bit će emitirane tri specijalne emisije o temi apokalipse u kojima gostuju filozof Srećko Horvat, meteorologinja i klimatologinja Lidija Srnec i profesor na Fakultetu političkih znanosti Robert Mikac. 

Pročitaj više!

PUB KVIZ – ČITAČI APOKALIPSE

U večernjim satima, 23.4. družimo se u prostoru PriMarius Craft Oaze u Zagrebu gdje nas očekuje knjiški pub kviz ČITAČI APOKALIPSE. U kvizu će sudjelovati raznolike ekipe, pisci, prevoditelji, knjižničari, knjigoljupci svih profila, kao i već okorjeli kvizaši poput Morane Zibar...svi su dobro došli u PriMarius koji u Noći knjige svoja vrata otvara u 19 sati nastupom Skeptika u pubu. 

Pročitaj više!

Izdvojeni programi:

Kategorija: Redovni

Adam

Mjesto: Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, Ulica kralja Zvonimira 9, Vinkovci, 32100
Vrijeme: 23.04.2024 22:30 - 23:59
Radnja: Redatelj filma "Adam", đakovački snimatelj i producent Mario Šulina, vlasnik Produkcije Nova i vinkovački književnik Franjo Nagulov, jedan od scenarista, projekcijom filma "Adam" želi dići glas protiv nasilja nad djecom kakvo se dogodilo u Domovinskom ratu.
Program je otvoren za javnost
Kategorija: Redovni

Ugodne i neugodne emocije u čitanju književnosti

Mjesto: Hrvatska knjižnica za slijepe, Šenoina 34, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2024 17:00 - 18:15
Radnja: Kao uvod u Noć knjige spomenut ćemo čitateljske navike korisnika Hrvatska knjižnice za slijepe, a Vojin Perić iz Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život će reći nešto o svojem iskustvu čitanja. Profesor Lovro Škopljanac, docent na Katedri za komparativnu povijest hrvatske književnosti, održat će predavanje "Ugodne i neugodne emocije u čitanju književnosti".
Program je otvoren za javnost
Kategorija: Redovni

Zoran Vakula i meteoslikovnice

Mjesto: Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica, Vinogradska 3, Pleternica, 34310
Vrijeme: 23.04.2024 17:00 - 18:00
Radnja: Susret s autorom Zoranom Vakulom koji će djeci predstaviti svoje meteoslikovnice.
Program je otvoren za javnost
Kategorija: Redovni

Noć knjige s Tahirom Mujičićem u Kinoteka baru

Mjesto: Kinoteka bar, Kordunska 1, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2024 20:00 - 22:00
Radnja: VBZ vas poziva u Kinoteka bar gdje će se predstaviti knjiga “Mali romani: o vremenima kina, filma i posebno Zagreba” autora Tahira Mujičića. Autorova ljubav prema filmu i gradu očituje se u svakoj priči, čineći ovu knjigu nezaobilaznim štivom za sve zaljubljenike u Zagreb i sedmu umjetnost. Dođite i uronite u živopisni svijet Tahirovih priča, koje su portret i povijest samog grada. 
Organizira: V.B.Z., Zagreb
Program je otvoren za javnost
Kategorija: Redovni

U potrazi za Ivanom – književni razgovor o biografiji Ivane Brlić Mažuranić i izložba pisama

Mjesto: KGZ - Knjižnica Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2024 19:30 - 21:30
Radnja: U povodu 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić naklada Mala zvona ponovno je objavila nagrađeni biografski roman Sanje Lovrenčić „U potrazi za Ivanom“. O sudbini „Potrage“ i njezine glavne junakinje s autoricom Sanjom Lovrenčić razgovarat će prof. Anita Peti-Stantić, urednica prvog izdanja, i prof. Lidija Dujić, urednica trećeg izdanja. Izabrane ulomke originalnih dnevnika i pisama Ivane Brlić-Mažuranić interpretirat će glumica Urša Raukar. 
Program je otvoren za javnost
Kategorija: Redovni

Ususret introspekciji - kako čitamo sebe?

Mjesto: Gradska knjižnica i čitaonica "Viktor Car Emin" Opatija, Nikole Tesle 2, Opatija, 51410
Vrijeme: 23.04.2024 18:00 - 20:00
Radnja: Kako doskočiti izazovima vremena u kojemu živimo? U kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju za promjene i rast? Kakve nam odgovore na suvremene prijetnje nude književnost, znanost i psihologija? Odgovore na ova i slična pitanja na predavanju će ponuditi dr. sc. Sanja Bradić s Katedre za razvojnu, kognitivnu i edukacijsku psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
Program je otvoren za javnost

NOĆ KNJIGE

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige 2024. financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA i Hrvatska gospodarska komora.

Medijski podupiratelji: HRT - Hrvatska radiotelevizija; VIDA TV; 24sata i Express, Večernji list.

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr