Potražite programe i akcije


OTVORENA NOVA ČITAONICA I IGRAONICA ZA DJECU I MLADE 'KNJIGUŠKA'

U Petrinji je 5. srpnja 2021. godine svečano uručen i otvoren kontejner „Knjiguška – mjesto za ljekovite priče u gradu“ koji će djelovati kao prostor za igru, terapiju te čitaonica s više od 1000 naslova za djecu i mlade. Uručenje i otvaranje kontejnera o kojem će trajno brinuti petrinjska Udruga IKS završnica je humanitarne akcije pokrenute u ovogodišnjoj Noći knjige...

Pročitaj više!

ODRŽANA JUBILARNA NOĆ KNJIGE

U petak 23. travnja održana je jubilarna, 10. Noć knjige. S više od 1100 događanja i prodajnih akcija u 233 grada i mjesta širom Hrvatske, potvrdila je status najmasovnije domaće kulturne manifestacije. U godini obilježenoj složenom epidemiološkom situacijom, tema Ljekovita moć knjige pokazala se kao dobar poticaj za kreativno promišljanje o ulozi knjige i vrijednosti čitanja.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI NATJEČAJA LJEKOVITA LEKTIRA

Napunila se naša ljekovita apoteka! U povodu manifestacije Noć knjige 2021. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Ljekovita lektira. Na Natječaj je od 2. do 16. travnja pristiglo 180 učeničkih radova iz 70 škola i 21 kreativni rad.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA TRŽIŠTA KNJIGA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA 2021.

Organizatori Noći knjige, desetu godinu zaredom, naručuju istraživanje tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj – kao rekapitulaciju stanja u društvu kada su u pitanju knjiga i čitanje. To je ujedno jedino relevantno istraživanje koje govori o čitanosti i kupovini knjiga među hrvatskim stanovništvom.

Pročitaj više!

ZAGREB DOBIO MURAL POSVEĆEN LEGENDARNIM SMOGOVCIMA

U Noći knjige koja se ovoga petka obilježava širom Hrvatske bit će predstavljen i mural posvećen najpoznatijemu dječjem romanu i legendarnoj seriji – Smogovcima. Mural će biti predstavljen u petak u 8.30 na križanju Bužanove i Kušlanove ulice pokraj III. gimnazije gdje su Smogovci i snimani.

Pročitaj više!

Prodajna akcija u Noći knjige 2021. – KNJIGA SVIMA I SVUDA

Uz brojne fizičke i online programe u sklopu ovogodišnje Noći knjige od 23. do 30. travnja održat će se i prodajna akcija Knjiga svima i svuda u sklopu koje će cijene knjiga biti snižene do čak 70% za starija izdanja i do 20% za ona novijeg datuma. I ova, proljetna Akcija provodi se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore...

Pročitaj više!
Kategorija: Redovni

Biblioterapija u praksi

Mjesto: Knjižnica za biomedicinu i zdravstvo u Rijeci, Braće Branchetta 20, Rijeka, 51000
Vrijeme: 23.04.2021 16:00 - 17:00
Radnja:

U radu Dnevne bolnice i Centra za psihotraumu riječke Klinike za psihijatriju već se više od dvadeset i pet godina provodi grupna psihoterapija u terapijskim programima. Svrhovitost biblioterapije se u grupi ostvaruje kroz dinamičku interakciju čitatelja i knjige, uz prateći raspravu i rad u grupi. Naše gošće, doc. dr. sc. Jasna Grković, dr. med. i Paula Jovanović, prof. pedagogije, podijelit će s nama svoja iskustva u primijenjenoj biblioterapiji, kroz primjere terapijskog rada u grupi.

Kategorija: Redovni

Sant Jordi – Jurjevo 2021 #BooksandRoses

Mjesto: Štand ispred knjižare Hoću Knjigu Megastore, Bogovićeva ulica 7, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 08:00 - 21:00
Radnja:

Delegacija Vlade Katalonije proslavit će stoljetnu tradiciju praznika Jurjevo (Sant Jordi) promovirajući katalonsku književnost. Svaka osoba koja kupi knjigu nekog katalonskog autora dobit će na poklon ružu i prigodnu torbu, oblikovanu konkretno za taj događaj.

Kategorija: Redovni

Sve tajne Mladenke kostonoge

Mjesto: Naklada OceanMore, Fišerova ulica 1, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 18:00 - 19:00
Radnja:

Autor romana koji je osvojio srca čitatelja i kritičara, a u hrvatsku književnost donio nezaboravni ženski lik – Gilu, u Noći knjige odgovara na sva vaša pitanja. Svi su pozvani da do 20. 4. u inbox našeg Facebooka i Instagrama pošalju svoja pitanja, a pitanje koje autor procijeni kao najoriginalnije nagrađujemo potpisanim primjerkom romana. 

Kategorija: Redovni

Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu / poetski performans Matka Abramića

Mjesto: Bookara, Maksimirska 39, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 18:00 - 20:00
Radnja:

Ulični pjesnik Matko Abramić iz Varaždina zabavljat će svojim osebujnim poetskim performansom u kojem će prolaznicima pisati pjesme na staroj pisaćoj mašini. Recite mu riječ, izmaštat će vam pjesmu u tili čas i pročitati naglas. Ako vremenski uvjeti dozvole, performans će biti ispred knjižare Bookara, a ako padne kiša, potražite ga u izlogu.

Kategorija: Redovni

Knjigom do osmjeha, vedrine i bezbrižnosti

Mjesto: Osnovna škola Ivanska, Petra Preradovića 2, Ivanska, 43231
Vrijeme: 23.04.2021 13:00 - 18:00
Radnja:

Promocija knjige "Mala glagoljska početnica" autorica Katice Šarlija i Tanje Nađ. U sklopu promocije održat će se izlaganje dr. Darka Žubrinića, prof. matematike na FER-u, ljubitelja i promicatelja glagoljice. Slijedi radionica za učenike 2. razreda pod nazivom "Bajke koje pomažu djeci". Učenici će stvarati recepte za rješavanje teškoća na koje nailaze njihovi vršnjaci, a na tu temu će snimiti i videoprilog koji će emitirati na YouTube kanalu...

Kategorija: Redovni

Crveni Nosovi i slikovnica Lila

Mjesto: Dječji vrtić Krijesnica, Vladimira Nazora 40, Hrvatska Kostajnica, 44430
Vrijeme: 23.04.2021 09:30 - 10:30
Radnja:

Klaundoktorica Lila i njezini prijatelji klaunovidoktiri posjetiti će dva vrtića i predstaviti slikovnicu Lila koja je napisana baš o njoj. U tome će im pomoći i lutka Lila koja je izašla iz slikovnice. Nakon čitanja, Lila će razgovarati s djecom o klaunovima i slikovnici.

 

     

NOĆ KNJIGE

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Realizaciju programa u Godini čitanja 2021. financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb.

Medijski podupiratelji: HRT - Hrvatska radiotelevizija, 24 sata

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr