Potražite programe i akcije


OTVORENA NOVA ČITAONICA I IGRAONICA ZA DJECU I MLADE 'KNJIGUŠKA'

U Petrinji je 5. srpnja 2021. godine svečano uručen i otvoren kontejner „Knjiguška – mjesto za ljekovite priče u gradu“ koji će djelovati kao prostor za igru, terapiju te čitaonica s više od 1000 naslova za djecu i mlade. Uručenje i otvaranje kontejnera o kojem će trajno brinuti petrinjska Udruga IKS završnica je humanitarne akcije pokrenute u ovogodišnjoj Noći knjige...

Pročitaj više!

ODRŽANA JUBILARNA NOĆ KNJIGE

U petak 23. travnja održana je jubilarna, 10. Noć knjige. S više od 1100 događanja i prodajnih akcija u 233 grada i mjesta širom Hrvatske, potvrdila je status najmasovnije domaće kulturne manifestacije. U godini obilježenoj složenom epidemiološkom situacijom, tema Ljekovita moć knjige pokazala se kao dobar poticaj za kreativno promišljanje o ulozi knjige i vrijednosti čitanja.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI NATJEČAJA LJEKOVITA LEKTIRA

Napunila se naša ljekovita apoteka! U povodu manifestacije Noć knjige 2021. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Ljekovita lektira. Na Natječaj je od 2. do 16. travnja pristiglo 180 učeničkih radova iz 70 škola i 21 kreativni rad.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA TRŽIŠTA KNJIGA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA 2021.

Organizatori Noći knjige, desetu godinu zaredom, naručuju istraživanje tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj – kao rekapitulaciju stanja u društvu kada su u pitanju knjiga i čitanje. To je ujedno jedino relevantno istraživanje koje govori o čitanosti i kupovini knjiga među hrvatskim stanovništvom.

Pročitaj više!

ZAGREB DOBIO MURAL POSVEĆEN LEGENDARNIM SMOGOVCIMA

U Noći knjige koja se ovoga petka obilježava širom Hrvatske bit će predstavljen i mural posvećen najpoznatijemu dječjem romanu i legendarnoj seriji – Smogovcima. Mural će biti predstavljen u petak u 8.30 na križanju Bužanove i Kušlanove ulice pokraj III. gimnazije gdje su Smogovci i snimani.

Pročitaj više!

Prodajna akcija u Noći knjige 2021. – KNJIGA SVIMA I SVUDA

Uz brojne fizičke i online programe u sklopu ovogodišnje Noći knjige od 23. do 30. travnja održat će se i prodajna akcija Knjiga svima i svuda u sklopu koje će cijene knjiga biti snižene do čak 70% za starija izdanja i do 20% za ona novijeg datuma. I ova, proljetna Akcija provodi se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore...

Pročitaj više!
Kategorija: Redovni

Mitovi o čitanju

Mjesto: Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab, Banjol 10, Rab, 51280
Vrijeme: 23.04.2021 12:00 - 23:00
Radnja:

Serija kratkih predavanja (videoprezentacija) o čitanju namijenjenih prvenstveno roditeljima, ali i odgajateljima, učiteljima i svima koji se bave odgojem i obrazovanjem te ih zanima više o toj temi. Predavanjima se žele razbiti najčešće predrasude o čitanju poput onih da je čitanje ljudima prirodno, da je proces učenja čitanja završen kad djeca ovladaju slovima i nauče abecedu, da klasične bajke nisu primjerene djeci i sl.

Kategorija: Redovni

Kućica za knjige

Mjesto: Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Poljana dr. Franje Tuđmana 10, Bjelovar, 43000
Vrijeme: 23.04.2021 10:00 - 15:00
Radnja:

Cilj je izraditi kućicu za knjige, opremiti je te ju oslikati i urediti okoliš oko nje. Kućica će biti dostupna svim članovima zajednice po principu Posudi, čitaj, vrati. Ovaj projekt usmjeren je na promicanje i poticanje čitanja, ali i povezivanja sa širom zajednicom u kojoj škole djeluju.

Kategorija: Redovni

Ne baš tajni razgovori s Robertom Bryndzom

Mjesto: Znanje, Matka Mandića 2, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 17:00 - 18:00
Radnja:

Robert Bryndza, britanski autor kriminalističkih romana, odgovarat će na pitanja svojih fanova. Program se odvija na društvenim mrežama Znanja.

Organizira: Znanje, Zagreb
Kategorija: Redovni

Radionica Gradimo grad u suradnji s Gradskom galerijom Striegl

Mjesto: Osnovna škola Viktorovac Sisak , Aleja narodnih heroja 2, Sisak, 44000
Vrijeme: 23.04.2021 09:35 - 10:15
Radnja:

Radionica za mlađi uzrast (1.  4. razred osnovne škole) zamišljena je kao specifičan oblik interaktivne likovne aktivnosti u sklopu kojeg djeca konstruiraju grad po svojoj želji, oslikavajući kartonske kutije i tretirajući ih kao arhitektonske module. Nakon što oslikaju svaki modul, zajedno grade svoj imaginarni grad. Sastavni dio radionice je i performativno-izvedbeni segment suočavanja s potresom koji je zadesio područje Sisačko-moslavačke županije. 

Kategorija: Redovni

Štajga ili put u maglu

Mjesto: Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, Ivana Gundulića 6, Vinkovci, 32100
Vrijeme: 23.04.2021 19:00 - 20:00
Radnja:

Promocija knjige Ivane Šojat "Štajga ili put u maglu".

Kategorija: Redovni

Knjigom do osmjeha, vedrine i bezbrižnosti

Mjesto: Osnovna škola Ivanska, Petra Preradovića 2, Ivanska, 43231
Vrijeme: 23.04.2021 13:00 - 18:00
Radnja:

Promocija knjige "Mala glagoljska početnica" autorica Katice Šarlija i Tanje Nađ. U sklopu promocije održat će se izlaganje dr. Darka Žubrinića, prof. matematike na FER-u, ljubitelja i promicatelja glagoljice. Slijedi radionica za učenike 2. razreda pod nazivom "Bajke koje pomažu djeci". Učenici će stvarati recepte za rješavanje teškoća na koje nailaze njihovi vršnjaci, a na tu temu će snimiti i videoprilog koji će emitirati na YouTube kanalu...

     

NOĆ KNJIGE

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Realizaciju programa u Godini čitanja 2021. financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb.

Medijski podupiratelji: HRT - Hrvatska radiotelevizija, 24 sata

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr